Buitenland
WNL

Stef Blok (lid Europese Rekenkamer): EU moet geldstromen naar Marokko en Qatar beter in de gaten houden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stef Blok (lid Europese Rekenkamer): EU moet geldstromen naar Marokko en Qatar beter in de gaten houden

De corruptieaffaire in het Europees Parlement laat zien dat de EU waakzaam moet zijn. Daarbij worden de uitgaven van de Europese Unie jaar na jaar hoger, en daarom is een strengere controle vereist. Dat stelt lid van de Europese Rekenkamer Stef Blok in Sven Op 1.

Dat er veel fouten in de Europese begroting zitten, constateerde de Europese Rekenkamer in oktober. Voor de derde keer op rij werden de uitgaven van de Europese Commissie afgekeurd. Oud-minister Stef Blok ziet echter wel verbetering. "Er zijn in het verleden jaren geweest dat meer dan tien procent van de uitgaven niet aan de regels voldeed", zegt hij. Dat is nu drie procent.

De Europese Unie heeft tijdens corona extra geld vrijgemaakt met het coronaherstelfonds. Bijna in alle landen die een beroep hebben gedaan op het fonds zijn er aanwijzingen voor fraude, zegt Stef Blok. Hij noemt dat "zorgelijk". "Dat moet verder uitgezocht worden."

Is het coronaherstelfonds effectief geweest?

Ook moet duidelijk worden wat het EU-geld oplevert. De Europese Rekenkamer oordeelde deze week dat het onduidelijk of het EU-respons van 100 miljard euro voor behoud van banen tijdens corona effectief is geweest. Dat is onacceptabel volgens Blok. “Er moeten van tevoren scherpere voorwaarden worden vastgesteld. We hebben een verplichting naar de Europese belastingbetaler."

Als financiële toezichthouder speelt de Europese Rekenkamer een rol bij het nieuwe leenpakket van de EU aan Oekraïne. De Rekenkamer oordeelt vooraf én achteraf over de lening van 18 miljard euro aan Oekraïne. Blok: "Dit bedrag komt niet uit vaste contributies. Het bedrag komt boven op alle andere bedragen die worden geleend." Als toezichthouder waarschuwt hij "het moet wel terugbetaald worden."

Lid Europese Rekenkamer Stef Blok (15 december 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie