Economie
WNL

Energiespecialist Jilles van den Beukel: Europa is per dag 1 miljard euro kwijt aan gasimport

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Energiespecialist Jilles van den Beukel: Europa is per dag 1 miljard euro kwijt aan gasimport

Vanwege gastekorten stroomt er enorm veel geld weg uit de Europese Unie. "Dagelijks ongeveer één miljard euro", stelt Jilles van den Beukel, energie-expert bij het Haags Centrum voor Strategische Studies bij Sven op 1. "En dat is een groot probleem."

De Gasunie wil met nieuwe lng-terminals gastekorten voorkomen. Directeur Ulco Vermeulen: "Alleen de politiek kan de gaskraan in Groningen openzetten, wij niet. Dus hebben wij het initiatief genomen de importcapaciteit van lng te verhogen."

Nederland heeft een beperkte importcapaciteit van lng. "Dat maakt ons kwetsbaar" stelt gasexpert Van den Beukel. Door een beperkte aanvoercapaciteit ligt de groothandelsprijs in Nederland hoger dan de wereldprijs. Gaswinning in Groningen zou oplossing bieden maar past volgens de gasexpert niet binnen "de huidige beleidsrealiteit".

Importterminals

Nederland kan daarom beter extra lng-importterminals aanleggen stelt van den Beukel. De Gasunie ziet Terneuzen als de beste locatie voor een nieuwe lng-terminal. Gasunie directeur Ulco Vermeulen: "Wij zullen er alles aan doen om de terminal voor volgende winter in bedrijf te hebben."

De directeur verwacht dat het kabinet, net als bij de terminal in de Eemshaven, garant zal staan bij de lng-terminal in Zeeland. De Gasunie heeft nog geen concrete toezegging van energieminister Rob Jetten. "Over een paar weken wordt er meer duidelijk en dan verwachten we steun vanuit de overheid."

Prijsplafond

De EU-energieministers spreken vandaag in Brussel over een Europees prijsplafond op gas. Gaspexpert van den Beukel verwacht dat er een halfzacht compromis uitkomt. "Een hoog prijsplafond die niet snel in werking gaat treden", denkt hij.

Nederland is als lidstaat geen voorstander van een Europees prijsplafond. Ook Van den Beukel vindt een prijsbeperking een slecht idee. "Een prijsplafond gaat niet goed samen met leveringszekerheid. Dus dan moet je kiezen en dan kies ik voor leveringszekerheid."

Gasunie-directeur Ulco Vermeulen en energie-expert Jilles van den Beukel (13 december 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie