Binnenland
WNL

Gouverneur Emile Roemer: veel meer informatie over criminelen delen met grensstreken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gouverneur Emile Roemer: veel meer informatie over criminelen delen met grensstreken

Tussen de grenslanden moeten veel meer inlichtingen over criminele activiteiten worden gedeeld. Dat zei de gouverneur van de provincie Limburg Emile Roemer in Sven op 1. Hij pleit voor een gezamenlijke informatie-uitwisseling tussen Nederland, België en Duitsland. "Dat is de enige manier om gezamenlijk criminaliteit aan te pakken. Anders is het een walhalla voor criminelen om in die grensregio te zitten."

Uit onderzoek van RTL nieuws blijkt dat gemeenten in Zuid-Limburg het grootste risico lopen om in de greep te komen van georganiseerde misdaad. Roemer schrok niet van die uitkomst. "We hebben te maken met veel armoede, van generatie op generatie. Er moet hard gewerkt aan de weerbaarheid van de samenleving."

Ook pleit Roemer voor versterking in de hele strafrechtketen, van rechtbank tot aan recherche. Volgens de gouverneur zit de recherche met "de handen in haar" vanwege alle zaken die ze niet kunnen onderzoeken. "Die verharding, die versterking van de keten, heb je ook nodig."

Kwetsbaarheid

Volgens Roemer zijn veel mensen in zijn regio dus kwetsbaar om mee te gaan doen. Dan is het, zo stelt hij, heel makkelijk om met wat geld te wapperen. "Het is veel moeilijker om die hele keten op te rollen. We komen vaak niet verder dan die kleinere jongens, die een laboratorium of een kleine drugshandel hebben. Het om de grote jongens die erboven hangen." Die grote jongens zijn volgens Roemer ook vaak internationale criminelen, die ook gebruik maken van de havens van Antwerpen en Zeeland.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gouverneur van Limburg Emile Roemer (12 december 2022) - Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie