Binnenland
WNL

Energieprofessor David Smeulders: start snel onderzoek naar stikstofinjectie om Groningen te openen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Energieprofessor David Smeulders: start snel onderzoek naar stikstofinjectie om Groningen te openen

David Smeulders (TU Eindhoven) pleit voor een onderzoek naar stikstofinjectie in het Groninger gasveld. Dat zou wel eens een win-win-situatie kunnen zijn, waardoor we in de toekomst weer gas kunnen winnen in Groningen. "De huizen die nu versterkt worden, moeten versterkt worden. Maar we moeten ook kijken naar stikstofinjectie, om de druk in die velden op peil blijft", stelt Smeulders. bij Sven op 1. Volgens de energieprofessor verandert er dan niks in die velden, waardoor we ook geen aardbevingen opwekken.

Initiatief ligt bij politiek

Het is aan onderzoeksinstituut TNO en klimaatminister Rob Jetten om dit op touw te zetten want de kennis en kunde hebben we al in huis. Nederlandse bedrijven zijn volgens Smeulders dagelijks bezig met stikstofinjecties en in de komende jaren wordt de vraag naar gas alleen maar groter. We moeten daarom blijven kijken naar oplossingen binnen onze eigen landsgrenzen. "Ik pleit ervoor om die discussie niet meteen afgesloten te verklaren", stelt Smeulders.

Kernfusie

Smeulders reageerde ook op de Amerikaanse onderzoekers die in het lab een fusiereactie opwekten, waarbij meer energie vrijkwam dan erin ging. Een wereldprimeur en daarmee een mijlpaal, maar ook de pr-machine van de VS die hier op volle toeren draaide. In Europa wordt namelijk al jaren hard gewerkt aan een internationaal kernfusieproject, genaamd ITER. Een samenwerkingsverband met onder andere China, Rusland en zelfs de VS gaat naar alle verwachting sneller energie leveren dan de VS.

Energieprofessor TU Eindhoven David Smeulders (14 december 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie