WNL Haagse Lobby
WNL

Industrie in Nederland moet verduurzamen

foto: ANPfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Industrie in Nederland moet verduurzamen

Om de doelen te halen uit het klimaatakkoord, moet er nog veel water door de zee in Nederland. Eerder dit jaar stelde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een lijst op met de 20 grootste vervuilers. Hieronder valt bijvoorbeeld staalbedrijf Tatasteel. Het ministerie denkt een flinke klapper te slaan als deze bedrijven flink gaan investeren in verduurzaming.

In de gesprekken met bedrijven wil minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat geen onderscheid maken in bedrijven. Volgens de minister vindt er namelijk vanzelf een 'selectie plaats'. "Wij gaan niet zeggen welk bedrijf wel of niet in Nederland kan blijven, zo zit de Nederlandse economie niet in elkaar," zegt Adriaansens in WNL Haagse Lobby. "Maar we hebben in het regeerakkoord afgesproken dat we zien dat bij die twintig grootste uitstoters een gigantische slag nodig is. Op het moment dat ze die slag niet maken dan gaan we niet kiezen, want dan ga je zien met de heffingen die dan plaatsvinden het niet meer loont om in Nederland te blijven."

Verantwoordelijkheid

Desondanks wil Adriaansens er alles aan doen dat de bedrijven wel in Nederland verduurzamen en niet per direct naar het buitenland vertrekken waar strenge milieuregels niet gelden. Toch wil de minister niet aan de ingrijpende maatregel van 'nationalisatie' denken. "Dat moet je niet door de overheid laten doen. De verantwoordelijkheid ligt bij de bedrijven zelf."

Tweede Kamerlid namens de VVD, Silvio Erkens, is het daarmee eens. "We willen bedrijven een kans geven om hier te verduurzamen, maar dat betekent dat bedrijven ook zelf de business-case moeten maken om hier te investeren."

Silvio Erkens, Paul de Krom, Hans Stegeman (12 december 2022) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie