Buitenland
WNL

Ollongren: 'Nederland voert achter de schermen gesprekken over training Oekraïense piloten voor F16’s'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ollongren: 'Nederland voert achter de schermen gesprekken over training Oekraïense piloten voor F16’s'

Volgens defensieminister Kajsa Ollongren voert Nederland achter de schermen gesprekken over de training van Oekraïense piloten voor F16’s, zo vertelt ze in Sven Op 1. Ze geeft aan dat het Oekraïense verzoek "duidelijk" is, maar ze wijst erop dat het een complex wapensysteem is. "Dus het gaat om meer dan kunnen vliegen met het toestel."

Video niet beschikbaar

Bij de F16s geldt dat Nederland er alleen geen besluit over kan nemen, dat moet samen met de Amerikanen. "We voeren de gesprekken. En dat moeten we samen met de bondgenoten doen. De gesprekken worden het beste gevoerd achter gesloten deuren", aldus Ollongren.

Woensdagochtend was Sven Op 1 live vanaf de vliegbasis Malbork vanuit Polen, waar Ollongren een bezoek brengt aan het Nederlands detachement. De minister is net terug met de staatsecretaris van defensie, waarover ze sprak over de samenwerking tussen Nederland en Polen. "Als we niet massaal Oekraïne hadden gesteund, stond Oekraïne nu niet overeind", aldus de minister.

De-escalerende missie

Ook commandant van het Nederlandse dechatement Guido Schols schoof aan. Volgens hem is de kans klein dat het in Polen daadwerkelijk tot een gewapend conflict komt. "Aan beide kanten zijn we de-escalerend bezig. De Russen zijn echt wel bewust van de waarde van het NAVO-grondgebied. Als het wel gebeurt, zijn daar protocollen voor. We gaan niet meteen schieten, want het kan bijvoorbeeld ook zijn dat iemand over wil lopen. Daar moet je ook rekening mee houden. Als er wel een daadwerkelijke dreiging is gaan we over tot actie natuurlijk."

"De rol van Nederland is een actieve rol. De diensten waarschuwen al langer voor dreiging vanuit Rusland. Het voorbeeld van het Russische schip is om te laten zien dat we er erg goed op letten. Als er zoiets gebeurd ondernemen we actie. De diensten waarschuwen er ook al langer voor. De kabels en de leidingen en de afhankelijkheden die we hebben zijn wel kwetsbaar, alleen al door de lengte ervan. Daarom moeten we ook samenwerken met onze buurlanden."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie