Politiek
WNL

Ollongren: geen concreet verzoek vanuit Kiev voor Nederlandse F16’s

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ollongren: geen concreet verzoek vanuit Kiev voor Nederlandse F16’s

Er ligt op dit moment geen concreet verzoek van Oekraïne voor de levering van Nederlandse F16’s in de strijd tegen Rusland. Dat zei minister van Defensie Kajsa Ollongren (D66) maandagochtend in Sven op 1. "Op dit moment gaat het over luchtverdediging en battle tanks", zegt de bewindsvrouw over de gesprekken met Oekraïne.

Bovendien wijst de minister op de complexheid van F16’s en de grote mate van training die voor het besturen van de gevechtsvliegtuigen nodig is. "Maar in algemene zin moet je niet aan de voordeur zeggen: dit doen we wel en dit doen we niet", nuanceert Ollongren. "We moeten kijken naar wat Oekraïne in de praktijk nodig heeft."

Op dit moment zijn dat dus vooral luchtverdedigingssystemen en tanks. De Polen zegden dit weekend toe moderne Leopard 2-tanks te leveren en de Duitse minister van Buitenlandse Zaken gaf zondag aan daar niet voor te zullen gaan liggen. Ollongren is voorstander van de levering van moderne tanks. "Het gaat erom dat Oekraïne zo snel mogelijk in voldoende mate over moderne tanks beschikt."

Overigens wil de bewindsvrouw geen dringend beroep doen op de Duitsers, die nog geen beslissing hebben genomen over het al dan niet leveren van hun Leopard 2-tanks. "Ik denk niet dat dat zinvol is", zegt Ollongren. "Je kunt beter proberen te begrijpen waar de bedenking van Duitsland zit." Mocht Duitsland beslissen om tanks te sturen, dan kunnen dat in theorie de tanks zijn die Nederland – dat geen tanks in eigen bezit heeft – leaset van Duitsland, zo bevestigt Ollongren.

Patriot-luchtverdedigingssysteem

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Nederland twee lanceerinrichtingen – onderdeel van het Patriot-luchtverdedigingssysteem – zal leveren aan Oekraïne. Die zullen "zo snel mogelijk" arriveren, bevestigt de bewindsvrouw. De vervanging van de lanceerinrichtingen in Nederland vindt ook zo snel mogelijk plaats wat de minister betreft. "Maar we zien dat de defensie-industrie tijd nodig heeft. Bij dit soort complexe wapensystemen is vervanging een kwestie van jaren."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie