Politiek
WNL

CDA is om: Nederland moet F16's aan Oekraïne leveren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA is om: Nederland moet F16's aan Oekraïne leveren

Coalitiepartij CDA bekent kleur in de discussie over het leveren van gevechtsvliegtuigen aan Oekraïne. "Dit is het moment om te beslissen dat we F16’s moeten sturen", zegt defensiewoordvoerder Derk Boswijk in het WNL-radioprogramma Sven Op 1.

Boswijk: "We zeggen vaak: wij willen dat Oekraïne wint. Dan moet je ook zorgen dat ze de instrumenten hebben om dat te doen. De geschiedenis heeft ons geleerd dat de combinatie tussen infanterie, artillerie en een gedegen luchtoffensief succesvol is. Als de Oekraïners deze strijd willen winnen, dan moet je ze in staat stellen om ook het gevecht in de lucht te voeren. Daar zijn onze gevechtsvliegtuigen voor nodig."

Opleiden gevechtsvliegers

De CDA’er is zich bewust van de praktische stappen die nog gezet moeten worden. Vooral: wie gaat die F16’s besturen? Ook op dat vlak neemt de coalitiepartij nu stelling. Boswijk: "Ik zou het logisch vinden als we ook gevechtsvliegers gaan trainen. We trainen nu ook militaire infanterie. We moeten het wel met bondgenoten doen, maar dit is wel het moment om ook naar de strijd in de lucht te kijken."

Derk Boswijk (CDA-Kamerlid) over het leveren van F16's aan Oekraïne en de traagheid rondom de stikstofproblematiek (9 februari 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie