Buitenland
KRO-NCRV

Opschorten VN-hulp Palestijnen: 'Hypocriet meehuilen met de wolven'

  1. Nieuwschevron right
  2. Opschorten VN-hulp Palestijnen: 'Hypocriet meehuilen met de wolven'

"Ondanks dat geen van de betrokken partijen echt oorlog wil, kun je op een bepaald moment in een eenrichtingsstraat terechtkomen. Omkeren is dan eigenlijk niet meer mogelijk," zegt historicus Peter Malcontent over de dreigende situatie in het Midden-Oosten bij Spraakmakers.

Malcontent benoemt de complexe rol van de Verenigde Staten. "Zij zijn momenteel als grootmacht in de regio aanwezig om stabiliteit te creëren. De vraag is wat je moet doen als je dan wordt aangevallen, bijvoorbeeld door milities die door Iran worden gesteund. Als je niet reageert, dan lijkt het alsof je heel zwak bent. Maar als je wel reageert, wakker je het conflict eigenlijk aan."

Malcontent stelt dat de Amerikanen nu kiezen om gepast te reageren op de Houthi-aanvallen. "Maar als ze blijven terugschieten, dan moet je elke keer weer reageren. Zo kun je in een spiraal naar beneden komen waaruit geen weg meer terug is."

Nederland voegt zich momenteel bij een toenemend aantal landen dat de steun aan de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees (UNRWA) opschort, dit naar aanleiding van mogelijke betrokkenheid van enkele UNWRA-medewerkers bij de terroristische aanval van Hamas op 7 oktober.

'Hypocriet meehuilen met de wolven', zo noemt Malcontent deze reactie. "Zo'n organisatie is afhankelijk van locals. Daarmee loop je het risico dat er weleens een rotte appel tussen zit. Landen hebben dit altijd geweten dat die kans er is." De stelling van sommige landen 'met ons geld is die aanval mogelijk gemaakt' noemt Malcontent naïef.

'Meten met twee maten'

Volgens de Midden-Oostenkenner meet het Westen met twee maten. "Afgelopen weekend hield een aantal Israëlische ministers een conferentie over zogenaamde 'vrijwillige' migratie van mensen uit Gaza, gewoon om van hen af te komen."

De westerse reactie hierop vindt Malcontent erg mild. "Ze zeggen 'tja, dat zou eigenlijk niet mogen', toch worden er geen strafmaatregelen tegen Israël ingezet. Maar als 12 van de 30 duizend UNRWA-medewerkers hebben meegewerkt aan die verschrikkelijke aanvallen van 7 oktober, dan moet je niet de hele organisatie straffen. De enigen die er last van hebben zijn de burgers."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie