Binnenland
KRO-NCRV

Waar te staan in het Israël-Hamas conflict? 'Geen kamp kiezen, maar geweld willen stoppen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar te staan in het Israël-Hamas conflict? 'Geen kamp kiezen, maar geweld willen stoppen'

Toen Hamas op 7 oktober Israël aanviel ging de Nederlandse regering direct pal achter de Israëli's staan. Dat beeld begint, na de harde reactie van Israël, nu toch te kantelen. Maar hoe zit dat eigenlijk bij de Nederlanders zelf? Onderzoeksbureau I&O research zocht het uit: "De meeste mensen willen geen kamp kiezen, ze willen het geweld stoppen", zegt onderzoeker Peter Kanne bij Spraakmakers.

Stand.nl: Er moet meer druk op Netanyahu komen om een staakt-het-vuren te bereiken

'Sleutel ligt bij Hamas'

De internationale politiek worstelt met waar te staan in dit conflict, en ook Nederland zoekt naar een diplomatieke weg. Waar Rutte eerder nog zijn volledige steun uitsprak aan de Israëlische premier Netanyahu, lijkt hij zich nu strenger uit te spreken tegen zijn ambtgenoot op het wereldtoneel. Volgens Spraakmakers-luisteraar Gerard Henzen is het terecht dat er meer kritiek is op Netanyahu. Maar als voormalig inwoner van Israël weet hij goed wat er in de regio speelt. "De sleutel ligt bij Hamas", stelt Henzen. "De druk op hen moet omhoog om de gijzelaars vrij te laten. Dan is die corridor morgen open."

Wapenstilstand

Henzen wijst daarbij ook op de afstand waarmee de Westerse landen kijken naar het conflict. "Wij moeten zorgen dat de druk op de juiste plek komt. En in mijn ogen is dat nu niet Israël, maar Hamas. Die kunnen in een dag een wapenstilstand creëren, door gijzelaars vrij te laten."

'Netanyahu vertegenwoordigd een staat'

Hoogleraar internationaal publiekrecht, Marcel Brus, kan zich hier gedeeltelijk in vinden, maar vindt toch dat er ook veel verantwoordelijkheid bij Israël gelegd mag worden. "Er moet op beide druk worden gelegd, maar Netanyahu vertegenwoordigd wel een staat", aldus Brus. De hoogleraar wijst daarbij op de internationale verdragen waar het land zich aan te houden heeft. "Hamas is een ander verhaal, dat is een organisatie. Die zijn niet in de VN vertegenwoordigd. Nu wil ik niet gelijk met sancties gaan strooien, maar tegen Hamas gaat dat toch een stuk lastiger worden."

Humanitair

Op humanitair gebied kan er volgens Brus dus best druk worden gelegd bij Netanyahu. "Er moet druk uitgeoefend worden op Netanyahu om bijvoorbeeld niet een ziekenhuis te bombarderen, en niet de oplossing te zoeken via het doden van mensen die niet verantwoordelijk zijn."

Quote

Nederlanders veroordelen wat Hamas gedaan heeft, maar vinden niet dat Nederlandse regering pal achter Israel moet gaan staan.

Peter Kanne (I&O Research)

Wat vindt Nederland?

Naast de politiek zorgt het conflict ook voor veel onrust en discussie in de maatschappij. Onderzoeksbureau I&O research zocht uit hoe de Nederlanders hier tegenaan kijken. "Het beeld uit het onderzoek is: Nederlanders veroordelen wat Hamas gedaan heeft, maar vinden niet dat Nederlandse regering pal achter Israel moet gaan staan", vertelt onderzoeker Peter Kanne. "78% vindt dat de Nederlandse regering Israel moet oproepen om geen onschuldige burgers te doden."

Kanne zag ook veel nuance onder de ondervraagden in het onderzoek: "De meeste mensen willen geen kamp kiezen, ze willen het geweld stoppen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie