Buitenland
BNNVARA

Stemonthouding Nederland bij VN: heeft dit gevolgen voor Palestijnse rechtszaken?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stemonthouding Nederland bij VN: heeft dit gevolgen voor Palestijnse rechtszaken?

Honderden advocaten ondertekenden afgelopen weekend een brandbrief waarin hun zorgen werden geuit over de houding van Nederland in het Israëlisch-Palestijns conflict. Het niet stemmen in de VN-resolutie voor een humanitaire staakt-het-vuren heeft volgens advocaat Liesbeth Zegveld invloed op rechtszaken van Palestijnse mensen, vertelt ze in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

De praktijk van Zegveld ondertekende de brandbrief ook. "In Nederland neigen we ertoe, vanuit regeringsperspectief, de huidige oorlog te steunen. En de huidige oorlog gaat gepaard met ongelofelijk veel misdrijven. Daarmee scharen we ons aan de kant van de misdrijven en dat is uitermate erg."

Daar moet de regering volgens Zegveld mee stoppen. "We moeten tot een staakt-het-vuren oproepen en we moeten Israël oproepen te stoppen met het platbombarderen van de Palestijnse burgerbevolking. Het is uitermate zorgelijk dat we ons zo geheel blanco aan een zijde van het conflict scharen met zulke ernstige gevolgen die we nu zien."

Nederland onthield zich van stemmen

Nederland onthield zich afgelopen weekend van stemmen bij een VN-resolutie voor een staakt-het-vuren. In een verklaring aan de NOS zegt Rutte dat Nederland dat gedaan heeft omdat Israël het recht moet behouden om zich te verdedigen tegen terrorisme.

"Waar het grote probleem zit, is dat hij het recht van Israël om zich te beschermen stelt tegenover het recht van de Palestijnen. Hoe weeg je dat? Waarom wel pro-Israël en niet pro-Palestijnen, zijn de Palestijnen dan minder waard? Dit is het decimeren van de Palestijnse bevolking."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevolgen Palestijnse zaken

Door niet te stemmen kiest Nederland volgens Zegveld positie. Die positie bemoeilijkt volgens de advocaat het bijstaan van Palestijnse cliënten. "Het recht heeft een beoordelingsruimte en die valt in Nederland vrijwel uitsluitend in het voordeel van Israël uit. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat te maken heeft met onze stellingname bij de autoriteiten dat we Israël dienen te steunen."

Hiermee zegt Zegveld niet dat het recht fout wordt toegepast. "Maar je kunt wel vraagtekens zetten bij de ruimte die wordt genomen om voor rechtvaardigheid voor de Palestijnen te stemmen."

'Witte bril afzetten'

Voor een eerlijkere gang van zaken moeten Nederland en Europa 'hun witte bril' afzetten, zegt Zegveld. "Er moet meer vanuit het recht en gelijkheid naar de zaak gekeken worden, dan kan er uiteindelijk recht worden gesproken voor alle partijen conform de regels. Maar de politieke steun en het land buiten het rechtssysteem plaatsen is voor Israël een vrijbrief om zo te werk te gaan. Het is een zware ondermijning van het internationaal recht, maar ook een zware ondermijning van Nederland als een supporter van dat rechtssysteem in allerlei andere conflicten. Ik denk dat we hier nog echt grote problemen mee gaan krijgen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie