Buitenland
VPRO

Joodse kolonisten plegen straffeloos geweld op Westelijke Jordaanoever

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Joodse kolonisten plegen straffeloos geweld op Westelijke Jordaanoever

Terwijl de oorlog in Gaza voortduurt, voltrekt zich op de Westelijke Jordaanoever een ander drama. Joodse kolonisten voeren aanslagen uit op Palestijnen. Antropoloog en filmmaker Esther Hertog volgt de kolonisten gemeenschap én de Palestijnse buren op de Westbank en vertelt in Bureau Buitenland: "Tijdens een Palestijnse demonstratie zag ik een kolonist van het beveiligingsteam die op het dak stond met zijn geweer, hij richtte zijn geweer op de Palestijnen. Hij werd door een soldaat van het dak geroepen."

Video niet beschikbaar

Toename in geweld

Volgens de Verenigde Naties zijn sinds 7 oktober meer dan honderd Palestijnen gedood op de Westelijke Jordaanoever. Ook daarvoor was 2023 al het dodelijkste jaar voor Palestijnen in dat gebied sinds de tweede intifada. Het geweld door door het Israëlische leger en kolonisten lijkt verder te escaleren.

Esther Hertog legt uit dat dit te maken heeft met de Israëlische politiek. Ze wijst daarbij naar minister Ben-Gvir, die zelf woonachtig is in een kolonie op de Westelijke Jordaanoever. "Door de steun vanuit de politiek voelen de kolonisten op de Westbank zich heel erg gesterkt. Ze hebben soort van een vrije kaart gekregen voor alles wat ze kunnen en willen doen."

Radicale kolonisten

Volgens de antropoloog zijn er twee soorten kolonisten: de hardliner enerzijds (een minderheid), en anderzijds de kolonisten die het bijvoorbeeld financieel aantrekkelijk vinden om op de Westelijke Jordaanoever te wonen. "Veel Israëli's wonen in nederzettingen omdat het ook goedkoper is, daarbij zijn sommige wijken van Jeruzalem in bezet gebied. Het zijn dus officieel nederzettingen, maar daar merk je weinig van, het voelt als een verlengde van de stad Jeruzalem."

Momenteel zijn het vooral de hardliners die voor de onrust zorgen. "Je hebt radicale kolonisten in bijvoorbeeld Hebron, waar ik veel gewerkt en gewoond heb", vertelt Hertog. "Ze hebben daar een nederzetting in het midden van de oude stad, die beschermd wordt door Israëlische soldaten." De kenner vertelt dat deze radicale groep erg religieus is. "Palestijnen bestaan niet in hun optiek. Dat zijn Arabieren. Deze mensen zijn overtuigd dat heel de Westbank en zelfs grote delen van Jordanië, evenals een deel in Syrië, toebehoort aan het heilig land dat door god is gegeven aan de Joden."

Soldaatje spelen

De kenner legt uit dat hoewel het Israëlische leger de voornaamste verantwoordelijkheid draagt voor de bescherming van de kolonisten, er ook veel kolonisten in beveiligingsteams actief zijn. "In veel dorpen in Israel en in nederzettingen in de Westbank zijn er burger beveiligingsteams. Echter bij de beveiligingsteams in de nederzettingen hebben de leden hebben veel te zeggen. De kolonisten hebben vaak directe lijntjes met de Israëlische leger officieren."

Volgens de antropoloog trekken de leden van die beveiligingsteams de laatste tijd ook legeruniformen aan en 'spelen ze soldaatje', terwijl ze niet in het leger zitten. Dit zorgt voor veel probleem. "Soldaten kijken er vaak naar en weten ook niet naar wie ze moeten luisteren." Hertog benoemt dat soldaten vaak 18-jarige dienstplichtige jongens zijn met weinig ervaring. "Iemand die ouder is en het gebied goed kent, zegt wat ze moeten doen; daar luisteren ze soms wel naar. En kolonisten maken misbruik van deze situatie."

Kijk hier naar de documentaire van Esther Hertog over 'De Kolonisten van Hebron'

Kolonistengeweld op de West Bank & VN versneld weg uit Mali - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie