Buitenland
WNL

Oud Israël-ambassadeur Veldkamp: 'Onderzoek of Nederland marineschip naar Gaza kan sturen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud Israël-ambassadeur Veldkamp: 'Onderzoek of Nederland marineschip naar Gaza kan sturen'

Voormalig ambassadeur in Israël Caspar Veldkamp roept de regering op te onderzoeken of Nederland een marineschip naar de kust van Gaza kan sturen voor humanitaire hulp, naar Frans voorbeeld. "Maak je gereed voor het moment dat een humanitaire pauze daar mogelijk is", zegt Veldkamp in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Frankrijk maakte vorige week bij monde van president Emmanuel Macron bekend een marineschip met hulpgoederen en een noodziekenhuis richting Gaza te sturen, om Palestijnse ziekenhuizen te ondersteunen. Veldkamp, nummer vier op de kieslijst van Nieuw Sociaal Contract (NSC), vindt dat Nederland moet kijken "of we heel concreet kunnen bijdragen".

"De Europese Unie heeft het standpunt ingenomen dat er een humanitaire pauze moet komen. Maak je dan gereed voor het geval zo'n pauze mogelijk is", zegt Veldkamp. "Frankrijk heeft vorige week besloten een amfibisch transportschip naar de Gazakust te sturen, de Tonnerre. Wij hebben ook amfibische transportschepen, de Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Rotterdam. Laten we nou eens kijken of we één van die schepen beschikbaar kunnen stellen."

Als dat lukt, moeten premier Rutte en Macron de handen ineenslaan, vindt Veldkamp. "Met een voorhoede van Europese landen moeten we iets concreet en iets tastbaars doen. Als een humanitaire pauze mogelijk is, moeten we niet met de mond vol tanden staan, maar meteen hulp aan land en op zee leveren."

'Regent raketten op Israël'

Veldkamp woonde in zijn tijd als ambassadeur jarenlang in Israël. De oorlog tussen Israël en terreurgroep Hamas grijpt hem aan. "Ik heb de afgelopen weken mensen uit de Gazastrook, Oost-Jeruzalem en Palestijns gebied gesproken, maar ook mensen uit Israël." Hij ziet dat ook Israël dagelijks wordt bestookt door raketten uit Gaza. "Mensen moeten voortdurend schuilen in bunkers. Dat valt ons niet meer zo op, omdat de meeste raketten worden onderschept."

Veldkamp maakte in Israël ook beschietingen mee, maar niet van deze omvang. "Filmpjes die ik krijg uit bijvoorbeeld Tel Aviv, Beër Sjeva en Asjdod, laten zien dat het nu ongelofelijk veel meer raketten zijn dan ik zelf heb gezien. Het regent raketten", zegt de oud-ambassadeur. Hij vreest voor inmenging van terreurgroep Hezbollah uit Libanon. "Zij hebben zwaardere wapens dan Hamas. Israël krijgt dan echt te maken met een existentiële dreiging."

VN-resolutie

Veldkamp heeft vragen over de manier waarop de stemming over de VN-resolutie, waarin wordt opgeroepen tot een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas, is verlopen. Nederland onthield zich van stemming, omdat volgens de regering in de resolutie het expliciete recht op zelfverdediging van Israël ontbrak. "Ik heb vragen over wat er precies is gebeurd en hoe er besloten is. Heeft Nederland nog gepoogd om de EU als eenheid bij elkaar te krijgen?", vraagt de NSC-kandidaat zich af.

"Afhankelijk werd er door Canada een amendement ingediend, dat door 88 landen is gesteund, waarin Hamas wél expliciet werd veroordeeld en het recht van Israël op zelfverdediging wél expliciet in stond", zegt Veldkamp. "Dat is door de hele EU gesteund. Toen dat niet voldoende steun kreeg, ontstond de vraag 'wat nu?'. Ik zou willen weten van het kabinet: wat is daar precies gebeurd, hoe is er gecommuniceerd en met wie is er in Den Haag overlegd?"

Caspar Veldkamp (ex-ambassadeur in Israël): 'Ook Nederland moet schip naar Gaza sturen' (1 november 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie