Buitenland
BNNVARA

Een jaar na afschaffing Roe v Wade: welke rol spelen mannen in de abortusdiscussie?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een jaar na afschaffing Roe v Wade: welke rol spelen mannen in de abortusdiscussie?

Morgen is het precies een jaar nadat de Amerikaanse Supreme Court Roe versus Wade heeft afgeschaft. Dat was de uitspraak die het abortusrecht in Amerika grondwettelijk maakte en dus voor het hele land beschermde. Wat is de stand van zaken 12 maanden later in de Verenigde Staten? En: welke rol spelen mannen in het publieke debat? "Een jaar na dato is de rook opgetrokken en zie je dat de situatie behoorlijk schrijnend is op veel plekken in het land", zegt journalist Laila Frank in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

In Amerika is er in de 12 maanden na de afschaffing van Roe v Wade veel gebeurd. "In ongeveer de helft van de staten is de wetgeving strenger geworden, is abortus verboden, zijn artsen bang om hun werk uit te voeren, en moeten vrouwen eindeloos veel reizen om abortus te verkrijgen", vertelt Frank. "Dus de situatie voor vrouwen is aanzienlijk slechter geworden, ook voor de zorg. Het is politiek een heel erg groot onderwerp. Een jaar na dato is de rook opgetrokken en zie je dat de situatie behoorlijk schrijnend is op veel plekken in het land."

Ondersteunende rol van de man

In het afgelopen jaar heeft een enorm scala aan verhalen over zwangerschap en abortus de revue gepasseerd in welke vorm dan ook. Geschreven, gefilmd, in een podcast: alles kwam voorbij. In die verhalen zie je ook hoe vrouwen ondersteund worden. "En vaak zijn dat vaders en partners. Mannen hebben daarin een ondersteunende rol", aldus Frank. "We horen ze dan misschien niet op de voorgrond, maar ze zijn er wel."

Bovendien spreken meer artsen zich uit, "waaronder veel urologen die zien dat er een enorme toename is in het aantal mannen dat zegt, doe mij maar een sterilisatie", vertelt Frank. Vóór de afschaffing van Roe v Wade kozen één op de tien mannen in Amerika voor een sterilisatie om zo ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Het is nog te vroeg voor officiële cijfers van ná de afschaffing van de wet, vertelt Frank, "maar door urologen in conservatieve staten wordt gesproken over een vertwintigvoudiging tot een verhonderdvoudiging van het aantal aanvragen." Bovendien zijn zoektermen op Google in Amerika rondom vasectomie enorm gestegen.

Anticonceptie voor mannen

Sterilisatie is dan ook één van de weinige opties als het gaat om anticonceptie voor mannen. Een andere optie is een condoom in combinatie met zaaddodende pasta, vertelt professor voortplantingsgeneeskunde Bart Fauser. Ontwikkelingen op het gebied van anticonceptie voor mannen, zoals een mannenpil, zijn in handen van de farmaceutische industrie. En het is een lastig traject want het blijkt moeilijker om iets te ontwikkelen dat vruchtbaarheid van mannen tijdelijk remt: "Het is eenvoudiger om de maandelijkse eisprong te onderdrukken, dan vele miljoenen zaadcellen terug te brengen tot vrijwel 0."

Bij een ongewenste zwangerschap betaalt een vrouw de prijs, maar dat maakt abortus niet een vrouwenprobleem. Integendeel: volgens Fauser moeten mannen zich bewust zijn van de belangrijke rol die ook zij hierin spelen. Mannen en vrouwen zijn beide verantwoordelijk voor het wel of niet zwanger raken. Toch zijn er mensen die niet vinden dat mannen een plek hebben in het abortusdebat. Zij zeggen: 'no uterus, no opinion', oftewel: 'geen baarmoeder, geen mening'.

"Uitspraken zoals 'My body, my choice', is als slogan om mannen bij het onderwerp te betrekken misschien niet heel geslaagd, maar het is wel een slogan die staat voor autonomie. En het feit dat religies en overheden zich niet hebben te bemoeien met het lichaam van een vrouw. Dat zijn vaak patriarchaal gedreven organisaties. Maar, natuurlijk moeten mannen zich er wel mee bemoeien", aldus Frank.

Republikeinse voorverkiezingen

Tijdens de opkomende presidentsverkiezingen gaat abortus een belangrijke rol spelen. En dat begint nu al bij de voorverkiezingen aan de Republikeinse kant. "Wat je ziet is dat de anti-abortuslobby de hele Republikeinse partij dwingt om een uitspraak te doen over een landelijk verbod. Dus deze lobby is machtig en heeft een enorm kiezersblok achter zich. Als Republikeinse kandidaat in de voorverkiezing kan je daar niet omheen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie