Buitenland
NOS

Merkels boodschap: 'Duidelijk, maar wel pijnlijk'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Merkels boodschap: 'Duidelijk, maar wel pijnlijk'

Bijna tegelijk met de persconferentie van premier Rutte, kwam ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel met een verklaring. En die was een stuk duidelijker.

"De boodschap van Merkel was helder: het gaat de goede kant op, maar het is echt een tussenstand, de situatie is heel kwetsbaar", vertelt correspondent Wouter Zwart in NOS Met het Oog op Morgen.

Merkel kondigde aan dat de coronamaatregelen in Duitsland tot en met 3 mei worden verlengd. Grote evenementen blijven tot en met augustus verboden. "Nu weten we zeker dat festivals, beurzen en sportevenementen tot ver in de zomer niet door gaan.

Ook de Bundesliga, het miljardenbal van het Duitse profvoetbal, zit vast. Althans, misschien dat er nog zonder publiek gespeeld kan worden."

Scholen

Vanaf 4 mei gaan de scholen stapsgewijs weer lesgeven. Dat begint bij de eindexamenklassen en de hoogste klassen in het basisonderwijs. "De deelstaten mogen onderwijs zelf invullen. Het weer opengooien is een heel gecompliceerd proces. Honderden rondrennende kinderen, dat laat zich moeilijk regisseren."

Verder raadt de Duitse regering de bevolking aan om mondkapjes te dragen in winkel en het openbaar vervoer. "Daar is het Duitse RIVM van standpunt gewijzigd", legt Zwart uit. "Eerst waren ze er behoorlijk op tegen dat gezonde mensen die zouden dragen. Want een kapje beschermt niet meteen tegen het inademen van het virus. Maar nu is het standpunt dat mondkapjes in elk geval je eigen uitstoot reduceren. Het is niet verplicht, maar wel aangeraden. Alle beetjes helpen."

Versoepeling coronamaatregelen in Duitsland

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie