Buitenland
NOS

Meer dan 1.500 doden in Turkije en Syrië na aardbeving, veel zorgen over naschokken

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer dan 1.500 doden in Turkije en Syrië na aardbeving, veel zorgen over naschokken

In Turkije is een grote reddingsoperatie op gang gekomen na de zware aardbeving van maandagochtend. Vlak voor zonsopgang werd het zuiden van het land getroffen door een van de zwaarste bevingen ooit. Het epicentrum lag enkele tientallen kilometers van de stad Gaziantep, waar twee miljoen mensen wonen. NOS-redacteur Gulsah Ercetin vertelt wat we nu weten over de ramp.

Enorme ravage in Turkije na aardbevingen

Volgens Ercetin worden er massaal hulpdiensten het gebied ingestuurd: "Het leger wordt ingezet, er worden hulpverleners vanuit Istanbul ingezet. Het is complete chaos daar op dit moment."

'Omvang ramp ontzettend groot'

Vanavond vliegt een Nederlands reddingsteam naar Turkije om hulp te bieden. Het gaat om 65 reddingswerkers en 8 honden, meldt het Nederlandse Urban Search and Rescue Team. Het team vertrekt naar verwachting rond 19.00 uur per vliegtuig naar het rampgebied.

"Het gebied dat is getroffen is echt ontzettend groot", zegt Ercetin. "Er zijn ontzettend veel gewonden. De aardbeving was te voelen in tien provincies met ook grote steden, denk aan een of twee miljoen inwoners. Er zijn ook enorm veel gebouwen ingestort."

Volgens Turkije zijn er ruim 2.800 gebouwen verwoest. Het dodental in het land is opgelopen naar meer dan duizend. President Erdogan noemt het nu al de ergste ramp sinds 1939, toen bij een aardbeving 30.000 doden vielen.

Volgens Ercetin is het onbekend hoeveel mensen er op dit moment nog onder het puin liggen: "Ontzettend veel familieleden zitten nog in onzekerheid over hun dierbaren, op de Turkse tv zijn ook veel video's te zien van naasten die schreeuwen om hun geliefden, dat is echt verschrikkelijk om te zien."

Volgens de laatste cijfers van de Syrische regering zijn er bijna 600 mensen omgekomen bij de aardbeving van vanmorgen. De verwachting is dat het dodental nog verder oploopt. Het is nog onduidelijk of er ook slachtoffer zijn gevallen bij de tweede beving, in Centraal-Turkije. Een groot deel van Syrië staat niet onder controle van de regering. In deze gebieden is volgens hulporganisatie de Witte Helmen sprake van zeker 221 doden.

Naschokken

Aan het eind van de ochtend is Turkije getroffen door een nieuwe aardbeving met een kracht van 7,7. Het epicentrum ligt in het district Elbistan in de provincie Kahramanmaraş. Er is nog geen duidelijkheid of deze nieuwe schok slachtoffers of schade heeft veroorzaakt. Wel werd deze net als de eerdere beving in de wijde regio gevoeld, tot in Irak en de Syrische hoofdstad Damascus.

De Turkse autoriteiten hadden al gewaarschuwd voor naschokken of een nieuwe beving. "Ze zeggen tegen burgers dat ze vooral buiten moeten blijven. Er zijn mensen die op dit moment in hun auto blijven zitten. Het weer is slecht, het sneeuwt, dus mensen proberen op allerlei manieren een veilige plek te zoeken", vertelt NOS-correspondent Mitra Nazar.

"De nieuwe aardbeving was enorm sterk. Er is nog veel onduidelijk over die laatste beving. We kregen de hele ochtend meldingen van naschokken, maar dit is echt een heel sterke."

Mitra Nazar over aardbeving Turkije

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie