Buitenland
NOSNTR

Zware aardbeving verwoest Kroatische stad Pretinja

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Zware aardbeving verwoest Kroatische stad Pretinja

Kroatië is getroffen door een zware aardbeving. Er is zeker één dode gevallen, het zou gaan om een meisje van 12. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Ook zijn gebouwen ingestort en is er veel andere schade.

Video niet beschikbaar'Mensen zijn in shock. Ze staan buiten op straat omdat ze hun huizen niet meer in durven. Er is veel paniek', vertelt correspondent Mitra Nazar vanuit Istanbul in Nieuws & Co.

De beving had een kracht van 6,4 en het epicentrum lag ten zuidoosten van de hoofdstad Zagreb, bij Petrinja, een stadje met zo'n 15.000 inwoners. Ook zijn er stevige naschokken geweest, met een kracht tot 4,5. De regio werd gisteren ook al getroffen door een aardbeving, toen met een kracht van 5,2.

'Zeer ernstig'

Het Kroatische Rode Kruis zegt dat de situatie in Petrinja "zeer ernstig" is. De burgemeester zegt tegen lokale media dat de halve stad is verwoest en vergelijkt de situatie met de atoombom op Hiroshima. "De stad is niet meer leefbaar."

Ook het nabijgelegen Sisak is de schade enorm, meldt de zender N1. Wegen zijn verwoest en leidingen zijn gebroken. De beving werd ook gevoeld in onder meer Italië, Servië en Bosnië en Herzegovina.

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er nog geen hulpverzoeken van Nederlanders binnengekomen bij de ambassade in Kroatië. Voor zover bekend zijn er ook geen Nederlanders getroffen door de aardbeving.

Evacuaties

De Kroatische premier Plenkovic is in Petrinja. Hij zegt dat alle hulpdiensten, waaronder het leger, naar het getroffen gebied zijn gestuurd om te helpen. Hij zegt dat sommige mensen geëvacueerd moeten worden omdat het niet veilig is.

EU-president Michel zegt dat de Europese Unie de situatie volgt. "We bieden onze volledige steun en hulp aan Kroatië."

Correspondent Mitra Nazar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie