Buitenland
VPRO

Hamas stemt in met vredesplan Amerika, maar 'devil is in the details'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hamas stemt in met vredesplan Amerika, maar 'devil is in the details'

Hamas gaat akkoord met het Amerikaanse vredesvoorstel dat eerder al door Israël en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd geaccepteerd. Maar, in Bureau Buitenland legt arabist Leo Kwarten uit dat het nog te vroeg is om opgelucht adem te halen. De formulering van Hamas komt met een zekere slag om de arm. "Hamas zegt akkoord te gaan met een permanent staakt-het-vuren en met onderhandelingen over de details. The devil is in the details, ook hier."

Video niet beschikbaar

'Er moet nog heel veel onderhandeld worden'

Opeens is er beweging op het diplomatieke front. Binnen een dag lijkt vrede in Gaza dichterbij dan de afgelopen acht maanden. Volgens Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, had Israël al ingestemd met het vredesplan en nu geeft Hamas ook haar goedkeuring. Maar volgens Kwarten is er nog veel niet zeker over dit akkoord. "Er moet nog heel veel onderhandeld worden", stelt de arabist.

Een van die hete hangijzers is de uitruil tussen Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen. "Wat we weten van voorgaande onderhandelingsrondes is dat Hamas met lijsten komt met honderden namen daarop. Israël gaat vervolgens al die namen af en bepalen of die ook geruild zullen worden voor gegijzelden of niet. Dus het kan heel lang duren."

Quote

Eigenlijk stemt Hamas in met onderhandelingen, meer niet.

Leo Kwarten

Druk op Israël opgevoerd

Kwarten stelt dat de verklaring van Hamas nauw leest. "Ze zeggen eigenlijk: 'we gaan akkoord met een permanent staakt-het-vuren.' Dat is wat Hamas wil: een permanent staakt-het-vuren in de Gazastrook. En dat staat eigenlijk haaks op wat Israël wil. Netanyahu zegt voortdurend: 'we gaan door met vechten totdat Hamas zich overgeeft, of totdat Hamas vernietigd is.' Dus Hamas stemt in. Maar eigenlijk stemmen ze in met onderhandelingen, meer niet."

Toch is er volgens de arabist genoeg reden om hoopvol te zijn over dit akkoord. "Het is heel slim dat Hamas volmondig zegt akkoord te gaan, want daarmee wordt de druk op Israël verhoogd dat tot dusver slechts schoorvoetend zegt akkoord te gaan."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie