Buitenland
VPRO

Kan Gaza-oorlog president Biden de kop kosten?

foto: Brendan Smialowski / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kan Gaza-oorlog president Biden de kop kosten?

"Ook zonder hulp van VS zal Israël doorvechten." In een videoboodschap heeft premier Netanyahu gereageerd op het dreigement van de Amerikaanse president Biden. Die waarschuwde eerder deze week geen wapens te leveren aan Israël als het doorgaat met een offensief op Rafah. Maar die woorden lijken Netanyahu dus weinig te doen. Israël wordt een steeds groter hoofdpijndossier voor Biden. En brengt hem ook in problemen in eigen land, vertelt Casper Thomas in Bureau Buitenland.

Relatie Israël hoofdpijndossier voor Biden

Video niet beschikbaar

Breuk Netanyahu & Biden

Thomas, die oud-correspondent VS was, noemt de woordenwisseling tussen Netanyahu en Biden opvallend. "Voor het eerst lijkt er een breuk te ontstaan tussen de twee leiders." Dat vindt Thomas saillant. "Vooral omdat Biden een president is die Israël in het politieke DNA heeft, en van meet af aan veel steun heeft gegeven."

Biden staat in eigen land onder druk vanwege de opstelling in de oorlog in Gaza. Makkelijk heeft de president het niet, vertelt Thomas. "Hij heeft te maken met een enorme buitenlandproblematiek met oorlogen in Oekraïne en Gaza. Biden wil de touwtjes in handen houden als wereldleider en dat imago uitstralen naar de Amerikaanse kiezer."

Gevolgen voor verkiezingen

De gemoederen lopen zo hoog op dat het bijna een politiek hardnekkige migraine wordt voor de Amerikaanse president. Elke beweging van hem kan verkeerd vallen, zegt de oud-correspondent. "De marges zijn heel klein en Biden heeft alle stemmen nodig."

Dat de progressieve studenten op de Amerikaanse universiteiten woedend zijn op de president, is een groot probleem. "Deze kiezersgroep heeft de Democratische partij hard nodig om de verkiezingen te winnen, later dit jaar in november. Biden moet koorddansen tussen internationale belangen en de interne dynamiek." Het scenario dat Trump van deze situatie kan profiteren is niet ondenkbaar, besluit Thomas.

Relatie Israël hoofdpijndossier voor Biden & Congolese kunstenaars veranderen de kunstwereld - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie