Buitenland
NOS

China blijft Taiwan provoceren: 'Het is ook een psychologische oorlogsvoering'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China blijft Taiwan provoceren: 'Het is ook een psychologische oorlogsvoering'

Vliegtuigen van de Chinese luchtmacht vlogen de afgelopen dagen tientallen keren de verdedigingszone van Taiwan binnen. Volgens China is Taiwan een afvallige provincie, maar Taiwan noemt zichzelf een onafhankelijke staat. In NOS Met het Oog op Morgen een gesprek met Xiaoxue Martin, onderzoeker bij het China Centre van het Clingendael Instituut.

52 straaljagers en bommenwerpers maandag, zestien zondag en bijna veertig in de dagen ervoor. Zelden heeft China in korte tijd zo veel militaire toestellen langs Taiwan laten vliegen. Er vlogen ook veel meer bommenwerpers dan gebruikelijk mee. Ze vlogen door de zogenoemde Air Defense Identification Zone (ADIZ), dat is de zone waarbinnen vliegtuigen zich moeten identificeren. Die van Taiwan overlapt voor een deel ook met de ADIZ van China.

"Als er een groep vliegtuigen in die ADIZ vliegt, wordt Taiwan gedwongen om met een eigen vliegtuig China af te wenden. Dat kost heel veel geld en moeite voor Taiwan, omdat het leger constant aan moet staan in afwachting van zo'n actie van China", zei Xiaoxue Martin in NOS Met het Oog op Morgen.

'Vrede in gevaar'

Peking zegt dat Taiwan een afvallige provincie is en bij China hoort. Al bijna twee jaar zet het die claim kracht bij door gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers richting Taiwan te laten vliegen. Tot een confrontatie kwam het nooit, maar het aantal straaljagers dat China langs het eiland stuurt, wordt wel steeds groter. De Taiwanese premier Su Tseng-chang zei gisteren dat China de vrede in het gebied in gevaar brengt.

"China wil laten zien dat het militaire macht heeft en ook het recht om daar te vliegen. China wil ook Taiwan vermoeien en de kosten opdrijven. Het is ook een soort psychologische oorlogsvoering om Taiwan uit te putten zodat het straks niet meer kan terugvechten", aldus Martin.

Taiwan inlijven

Uiteindelijk heeft de Chinese president Xi Jinping één doel: hij wil Taiwan opnieuw inlijven. Daarvoor tast China, bijvoorbeeld met militaire oefeningen, steeds af hoe ver het kan gaan met provocaties. Want Taiwan heeft de steun van onder meer de Verenigde Staten en Japan.

Martin: "De spanningen in de regio zullen steeds verder oplopen. Zeker in aanloop naar de nationale dag van Taiwan op 10 oktober. De verwachting is dat China ook op die dag een statement wil maken, dat Taiwan helemaal geen nationale dag heeft maar onderdeel is van China. De vraag is wat de VS en Europa gaan doen."

oog taiwan

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie