Buitenland
AVROTROS

Oligarchen en sancties: wisselend succes

foto: EPA/LARRY W. SMITH
  1. Nieuwschevron right
  2. Oligarchen en sancties: wisselend succes

Bedrijven die nog steeds in Rusland opereren staan voor een onmogelijke opgave. Blijven, en daarmee de Russische oorlogseconomie spekken, of alsnog vertrekken met het risico dat je fabriek in de handen van Poetins kameraden valt. Mr. Heleen over de Linden weet dat grote firma’s hiermee worstelen, maar dat wil niet zeggen dat oligarchen enkel profijt hebben van de sancties.

Sancties zijn zo erg nog niet

Video niet beschikbaar

Oligarchen

Dat sancties niet altijd even effectief zijn is algemeen bekend. Veel oligarchen weten hun zaakjes zo te regelen dat zij, of in elk geval hun familiegenoten, er onderuit komen. Mr. Heleen over de Linden stelt echter dat veel van hen hier wel degelijk last van ervaren. Zo wordt de vakantievilla van een bekende vriend van Poetin intussen voor hoofdprijzen verhuurd door de Franse staat. Iets dat in Nederland overigens nog niet op diezelfde manier kan, waardoor een prachtpand aan de Vossiusstraat in plaats van verhuurd, gekraakt werd.

Westen gaat niet vrijuit

Binnen Europa wordt dus op verschillende manieren met de sancties omgegaan. Dit tot ergernis van Brussel. Daarnaast is het zo dat bedrijven die niet meer naar Rusland mogen exporteren eveneens losjes met de opgelegde regels omspringen. In plaats van naar Rusland, exporteren ze vaak naar buurlanden, waarvandaan de goederen dan uiteindelijk alsnog worden doorgevoerd.

Ook de manier waarop sanctielijsten worden samengesteld vindt Over de Linden discutabel. Op basis van suggesties uit de media kan het gebeuren dat je als oligarch op zo'n lijst belandt, iets dat de juriste in Nederlandse rechtszaken nog nooit als overtuigende bewijsvoering voorbij zag komen. Dat de oligarchen daarom naar het Europese Hof stappen, snapt zij wel, al leidt dit bijna nooit tot een succes voor hen.

Luister De Jortcast in je favoriete podcast-app

Een podcast die reageert op de hypes en hysterie in de media, met het laatste complementaire wetenschappelijke commentaar op het nieuws. Op basis van een gesprek uit de uitzending van dr Kelder en Co.

Luister De Jortcast en De Jortcast XL via NPO Radio 1 en de andere podcast-apps.

Ster advertentie
Ster advertentie