Buitenland
NOS

Vliegverkeer en openbaar vervoer in Wuhan stilgelegd, velen proberen weg te komen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vliegverkeer en openbaar vervoer in Wuhan stilgelegd, velen proberen weg te komen

In de Chinese stad Wuhan, die is getroffen door een uitbraak van een nieuwe variant van het coronavirus, zijn het vliegverkeer en het openbaar vervoer stilgelegd. Vanaf 10.00 uur 's ochtends lokale tijd rijden bussen en metro niet meer en veerponten liggen stil.

Vliegverkeer en openbaar vervoer in Wuhan stilgelegd, velen proberen weg te komen

Ook vertrekken er geen treinen en interlokale bussen meer naar de stad. Het autoverkeer is niet stopgezet, maar de inwoners is wel gevraagd de stad niet meer te verlaten.

Onduidelijk is hoe lang deze maatregelen gaat duren. Het in Midden-China gelegen Wuhan is een van de vier belangrijkste spoorwegknooppunten in het land. Het is een metropool met 11 miljoen inwoners, groter dan bijvoorbeeld Londen en New York en een belangrijk commercieel en industrieel centrum.

De autoriteiten hopen met het stilleggen van het verkeer de gevolgen van de nu uitgebroken epidemie te beperken. Maar toen bleek dat het openbaar vervoer zou worden stilgelegd, haastten veel inwoners zich naar het station en het vliegveld, schrijft de South China Morning Post. Ze probeerden om voor 10.00 uur toch te vertrekken. "Ik wil niet een of twee maanden opgesloten blijven zitten in deze stad", zegt een van hen tegen de krant.

Later werd het station afgesloten door politieagenten en ordetroepen. Mensen met een ticket voor treinen die na 10.00 uur hadden moeten vertrekken, werden niet meer toegelaten.

Rond middernacht was het station afgeladen vol. Mensen moeten op straat mondkapjes dragen, overheidsfunctionarissen zijn daartoe ook verplicht als ze aan het werk zijn.

Enorme aantallen reizigers

In andere plaatsen in China worden vliegtuigen en treinen die aankomen vanuit Wuhan apart gezet en passagiers die daar vandaan komen worden medisch onderzocht. De uitbraak van de epidemie valt samen met het begin van het nieuwjaar.

In China betekent dat een lange vakantie, die veel mensen bij hun familie willen doorbrengen. Daardoor zijn er in het land honderden miljoenen reizigers onderweg in deze periode.

Er zijn nu 571 besmettingen met het nieuwe coronavirus gemeld, verreweg de meeste in Wuhan. Zeventien mensen zijn overleden aan de gevolgen van hun besmetting, allen in en rond Wuhan..

Ster advertentie
Ster advertentie