Buitenland
EO

Dit stel kocht voor 3,5 ton een heel dorp in Spanje: 'De wereld verbeteren op een klein stukje'

foto: YouTube/Dronair Chafas
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit stel kocht voor 3,5 ton een heel dorp in Spanje: 'De wereld verbeteren op een klein stukje'

In Nederland kun je tegenwoordig voor 350.000 nauwelijks een rijtjeshuis kopen, maar in Spanje is dat wel anders. Het echtpaar Maaike Geurts en Tibor Strausz kocht voor dat bedrag een heel dorp. In Geld of je leven vertellen ze over hun ambitieuze plannen: het aanleggen van een duurzaam voedselbos.

Een paar jaar geleden ontstond het idee voor zo'n bos, vertelt het echtpaar. "We waren aan het filosoferen wat we met de tweede helft van ons leven wilden doen en we willen eigenlijk de wereld verbeteren. Voor ons is dat iets doen met voedselproductie", vertelt Strausz.

Volgens het stel is de voedselproductie nu veel te 'monolithisch': "Je hebt alleen maar graan, of alleen maar maïs. Een stukje verderop heb je een dorp en daarnaast een bos. Dat is allemaal los." Met het voedselbos proberen ze dat allemaal te combineren. Het bos, waar ze zelf dus ook in wonen, moet voedsel opleveren, zoals bijvoorbeeld fruit, noten en groente. "Het helpt ook nog eens tegen verwoestijning", zegt Geurts.

Waarom in Spanje?

Ook in Nederland bestaan al voedselbossen. Waarom gaat het stel helemaal naar Spanje? "We zijn ook bezig geweest met een gemeente in Brabant, maar die zeiden: als je zo’n voedselbos neerzet, mag je daar niks bouwen. Dat gaat niet werken, want we moeten ook ergens kunnen wonen en een schuur neerzetten", vertelt Strausz.

In Spanje was die ruimte er wel: op een website met verlaten dorpen viel hun oog op een geschikte plek: Barcena de Bureba (zie foto), zo’n 180 kilometer boven Madrid. "In Nederland is niks verlaten, maar in Spanje heb je meer dan 3000 verlaten dorpen", vertelt Strausz lachend. Toen het stel vertelde dat hun budget 350.000 euro was, zijn ze er uiteindelijk uit gekomen. Dat ging niet zonder slag of stoot: "Je kan niet zomaar op Funda kijken, je moet echt praten met zo’n boer in het café."

Mensen zijn welkom

Strausz en Geurts weten dat ze de wereld niet helemaal kunnen verbeteren. "Maar we kunnen wel de wereld verbeteren op een klein stukje. We hopen een voorbeeld te zijn voor mensen die ook een voedselbos willen beginnen", zegt Strausz. Ook in hun voedselbos zijn nog mensen welkom: "We hebben al 100 berichten gehad van mensen die willen helpen", vertelt Geurts.

Verwacht geen uitgekiend plan. "We komen allebei uit de agile-wereld, ik kom uit de softwareontwikkeling. We werken maar twee weken vooruit. Nu denken we: we willen water, dus we kopen een waterslang en die leggen we dan aan. Dan denken we: we willen slapen, dus we maken een slaapkamer. Het moet niet zus, of het moet niet zo."

Benieuwd hoe Barceba de Bureba eruit ziet? Op YouTube zijn dronebeelden te zien.

Luisteren: Maaike Geurts en Tibor Strausz over hun speciale aankoop - Geld of je leven

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie