Economie
EO

Deze vrouw geeft 30 mensen duizend euro per maand, zonder tegenprestatie

foto: Amber Naomi Photography
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze vrouw geeft 30 mensen duizend euro per maand, zonder tegenprestatie

Met de stichting Collectief Kapitaal geeft Denise Harleman tien Amsterdammers een jaar lang elke maand duizend euro cadeau, zonder dat iets tegenover staat. En ze gaat uitbreiden: ook Rotterdam, Utrecht en Arnhem en Leeuwarden staan op de agenda. "We doen het straks voor 30 mensen", vertelt Harleman in Geld of je leven.

Denise geeft vijf Amsterdammers duizend euro per maand

Collectief Kapitaal haalt giften op en verdeelt die giften vervolgens over gezinnen. "We hebben het over mensen die werken, maar die wel op of onder bestaansminimum leven", vertelt ze. Omdat de stichting nog klein is, wordt steeds één postcodegebied gekozen. Daar kunnen mensen zich opgeven, waarna er geloot wordt.

Harleman vindt het bizar dat er in Nederland armoede bestaat en dat er voedselbanken nodig zijn. "We hebben een nieuw verhaal nodig om dit aan te pakken", vindt ze.

Bewust of onbewust denken we vaak dat mensen die niet genoeg geld hebben het er wel zelf naar gemaakt hebben, maar dat is vaak onterecht, denkt Harleman. De reacties die ze krijgt zijn ook die lijn. "Mensen zeggen dat ze eindelijk het gevoel hebben dat ze het recht hebben te bestaan. Het gaat veel meer om een verbeterde inkomenspositie", zegt ze.

Geen tegenprestatie

De 1000 euro die de gezinnen krijgen, is zonder tegenprestatie. "We laten het over aan de mensen zelf", vertelt Harleman. Ze denkt dat veel mensen voorwaardelijk worden gemaakt door angst. "Het vertrouwen wat erbij komt kijken, doet veel bij mensen."

Er is nog wel één probleempje: de Belastingdienst kijkt mee. "Zij zien de gift in feite als inkomen. Zij zeggen: die mensen doen mee aan een onderzoek dus er is sprake van resultaat uit overige werkzaamheden", vertelt Harleman. Dat resulteert erin dat er belasting moet worden betaald over die gift en dat de toeslagen omlaag kunnen gaan. Ze gaat met de Belastingdienst in gesprek hierover, vertelt ze.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Ster advertentie
Ster advertentie