Buitenland
BNNVARA

'Afghaanse journalisten kunnen over een week niet meer in leven zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Afghaanse journalisten kunnen over een week niet meer in leven zijn'

Het demissionair kabinet wil nog ruim 2000 Afghanen naar Nederland evacueren. Dat blijkt uit een kamerbrief maandagmiddag. Tot grote vreugde van Evelien Wijkstra. Zij is met Free Press Unlimited en andere organisaties nauw betrokken bij de evacuaties, sinds de officiële evacuaties van overheden niet meer mogelijk waren. In De Nieuws BV vertelt ze wat zij doen.

Video niet beschikbaar

Veel journalisten in Afghanistan bevinden zich op dit moment in levensgevaarlijke situaties. De Taliban zit achter ze aan. Free Press Unlimited ontving 700 aanvragen van Afghaanse journalisten en mediawerkers in nood, sinds de val van Kaboel. De organisatie probeert nu met man en macht mensen in veiligheid te brengen, maar moet daarvoor wel een selectie maken. “We proberen ons in te zetten voor mensen die écht levensgevaar lopen”, legt Wijkstra uit. “Waar wij van inschatten dat ze over een week of maand niet meer in leven kunnen zijn vanwege het werk dat zij doen.”

Zo heeft de organisatie een aantal vrouwelijke journalisten in veiligheid gebracht die bij radiostations werken. Zij hebben zich uitgesproken over vrouwenrechten en de Taliban, voor een beter leven.

Een dagtaak aan om noodkreten te beoordelen

De situaties waarin journalisten zijn beland, zijn soms enorm schrijnend. “Mijn broer is meegenomen en gemarteld omdat ze erachter willen komen waar ik zit”, zou één van hen aan de organisatie verteld hebben. Ook zijn er verhalen van journalisten die mishandeld worden op het moment dat ze de straat op gaan en wél proberen verslag te doen. Free Press Unlimited heeft er een dagtaak aan om die noodkreten te beoordelen. “We moeten inschatten of diegene dat ook echt zelf meegemaakt heeft.”

Vooralsnog gaat het om kleine getallen. Zo hielp Free Press Unlimited vorige week om 13 Afghaanse journalisten op het vliegtuig naar Pakistan te krijgen. Dat doen ze door een paspoort en visum te regelen. Met een chartervlucht kunnen vrouwenrechtenverdedigers, academici en journalisten zo naar het buurland vluchten. Toch zijn zij daarmee nog niet geheel in veiligheid, het visum is maar 60 dagen geldig. “Als ze geen derde, westers land hebben dat ze op wil vangen, zitten ze vast en moeten ze terug”, legt Wijkstra uit. Dat lijkt met de aangekondigde evacuaties van de overheid te gaan lukken.


Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie