Buitenland
VPRO

Afghanistan kampt met grote droogte: 'De situatie is uitgesproken slecht'

foto: FARSHAD USYAN / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Afghanistan kampt met grote droogte: 'De situatie is uitgesproken slecht'

Afghanistan kampt met grote droogte. Boeren kunnen niks meer verbouwen en trekken naar de steden. Er staat een humanitaire crisis op de stoep, maar internationale hulp blijft nog uit na de overname van de Taliban.

Afghanistan kampt met droogte

"Droogte is niet helemaal nieuw in Afghanistan", zegt Hans van Otterloo, verbonden aan de Wageningen Universiteit, in Bureau Buitenland. De boeren moeten vooral werken met de regen en water uit putten, maar de putten drogen op en de regen blijft weg. En dat zorgt voor migratie. "Mensen gaan op de loop. Het heeft voor hun geen zin meer om op het platteland te blijven, om te blijven boeren."

Door de overname van de Taliban blijft de internationale hulp weg. Geldstromen uit het buitenland zijn bevroren en de humanitaire steun is minimaal. "De situatie is uitgesproken slecht. De internationale gemeenschap had geen duidelijke visie." Als deze hulp weg blijft, zullen de voedseltekorten alleen maar groeien. "Ik denk dat anders heel veel mensen zullen sterven van de honger."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie