Naar homepage
Binnenland

De Consumentenbond versus Volkswagen: wat zijn de kansen?
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Consumentenbond versus Volkswagen: wat zijn de kansen?

De Consumentenbond stapt naar de rechter om autofabrikant Volkswagen te dagvaarden voor het verkopen van 'sjoemeldiesels'. Dit leidde in de VS en Duitsland al tot miljardenschikkingen, maar in Nederland nog niet. Wat zijn kansen tegen miljardenbedrijf Volkswagen?

Herbert Gilbert werd de verpersoonlijking van de bedrogen consument in het Duitse dieselschandaal. Hij reed een sjoemel-Volkswagen die veel minder milieuvriendelijk was dan hem als koper werd wijsgemaakt.

Hij voelde zich bedonderd, stapte naar de rechter en die heeft nu besloten dat Gilbert recht heeft op 80 procent van het aankoopbedrag ter compensatie. Hij vertegenwoordigt 60 duizend andere consumenten in het land.

Proefprocessen Nederland

Joyce Donat van de Consumentenbond zegt in Spraakmakers dat er deze maand proefprocessen starten, waarvan de dagvaardingen er komende maand uitgaan. Dit gaat enerzijds over individuele gevallen, maar het hogere doel is volgens Donat om jurisprudentie te krijgen en de druk bij Volkswagen op te voeren om tot een collectieve schikking te komen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volkswagen doet er ondertussen volgens Donat alles aan om onder betaling uit te komen door processen te vertragen. "Wij zijn ook niet zo groot en hebben niet zulke diepe zakken als Volkswagen."

Door samen te werken met Europese collega’s kan de Consumentenbond druk uitoefenen op de autogigant. Door de uitspraak in de rechtszaak in Duitsland en onlangs ook in Engeland beginnen de kansen te schuiven in het voordeel van de consument. Donat: "De tafels beginnen te draaien."

'Goede hoop'

Het Duitse rechtssysteem is vergelijkbaar met het Nederlandse en dus heeft Donat "goede hoop" dat ze de zaak zullen winnen. "We willen dit als drukmiddel gebruiken om met VW in gesprek te komen. En dan inderdaad een schikking zien te treffen voor een grote groep autobezitters."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie