Jongeren dé oplossing voor tekort aan zorgpersoneel? 'Zaadje zo vroeg mogelijk planten'
- Nieuws
- Jongeren dé oplossing voor tekort aan zorgpersoneel? 'Zaadje zo vroeg mogelijk planten'
Over tien jaar zijn er een kwart miljoen mensen extra nodig in de zorg. Alle hens aan dek om mensen enthousiast te maken voor werk in de verpleging dus. Daarom trekken zorgmedewerkers vandaag het land in voor gastlessen. "Niemand kan het vak zo goed overbrengen als iemand die er zelf werkzaam in is", zegt Bianca Buurman, voorzitter beroepsvereniging verzorgenden en verpleegkundigen, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Voorzitter Buurman vertelt dat zij vanaf haar twaalfde al wist dat ze in de zorg wilde werken. Het meelopen met haar tante die kraamverpleegkundige was en de serie Medisch Centrum West versterkten dit gevoel. "Het zichtbaar maken zorgt ervoor dat een keus sneller gemaakt wordt."
Zaadje planten
Buurman stelt dat kinderen vanaf het eind van de basisschool oud genoeg zijn om uitleg over de zorg te begrijpen. "Dan kan er in ieder geval een zaadje geplant worden." Ook vertelt de voorzitter dat er in de coronatijd een enorme stijging was in het aantal aanmeldingen voor opleidingen binnen de zorg. "Toen maakten verpleegkundige en artsen zelf vlogs om te laten zien wat ze precies deden en wat hun vak inhoudt." Deze content inspireerde veel jongeren om voor de zorg te kiezen.
Maak het positief!
Wijkverpleegkundige Sanne Kleefstra is een van de mensen binnen de zorg die scholen bezocht om voorlichtingen te geven. "Kinderen zijn enthousiast en stellen vragen. Ze maken zo ook kennis met de diversiteit aan banen die de zorg biedt." Kleefstra stelt dat de zorg vooral in het nieuws komt wanneer het gaat over personeelstekorten en lange en zware werkdagen. "Maar ik vind dat het juist positief in het nieuws mag komen, ik doe mijn vak al 20 jaar lang met heel veel plezier."
Buurman stelt dat niemand het vak zo goed kan overbrengen als mensen die er zelf al werkzaam in zijn.
Fundamenteel
Volgens de voorzitter mag de overheid wel wat meer sturen op de representatie van de zorg en om jongeren in contact te brengen met de zorg. "Dit is een groot deel van de meest fundamentele beroepen voor onze maatschappij. Dat betekent stagevergoedingen omhoog zodat studenten zich op hun stage kunnen focussen en goede begeleiding. Zowel voor studenten als jong zorgpersoneel."
Buurman vertelt dat uit een recente peiling bleek dat veel zorgpersoneel onder de juiste arbeidsvoorwaarden best wil overwegen om langer door te werken. "Maar dan moet je wel naar de condities kijken en maatwerk bieden voor die groepen. Ik stel voor gebruik te maken van hun ervaring, ook om de jongere generatie te begeleiden."
De voorzitter stelt dat het niet alleen belangrijk is om jongeren te werven, maar ook om de mensen die in de zorg werken te behouden en om oudere medewerkers ook goed te bedienen.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!