Binnenland
BNNVARA

Vogelgriep onder kokmeeuwen bedreigt enige witwangsternkolonie van Nederland

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vogelgriep onder kokmeeuwen bedreigt enige witwangsternkolonie van Nederland

Rondom Groningen broedt een groepje van bijzondere witwangsterns. Nu steeds meer kokmeeuwen met vogelgriep rondom de broedkolonies gesignaleerd worden, wordt gevreesd voor het overleven van deze groep sterns. Eerder bleek vogelgriep namelijk fataal te kunnen zijn voor deze vogelsoort. Vroege Vogels ging op pad met natuurbeheerder Bert Dijkstra van het Groninger Landschap.

Doet vogelgriep de enige Nederlandse witwangsterns de das om?

Sterns zijn zwart-witte watervogels die wel iets weg hebben van meeuwen, maar een stuk sierlijker en wendbaarder zijn. De witwangstern onderscheidt zich van andere sterns door z'n korte staart, donkere buik en -zoals z'n naam doet vermoeden- witte wang. Wereldwijd is de witwangstern geen zeldzaamheid. Toch broeden in Nederland maar zo'n vijftig paartjes, allemaal in de moerassen rondom de stad Groningen.

Broeden in buurt van Kokmeeuwen

De dichtstbijzijnde kolonies buiten Nederland bevinden zich in Oost-Duitsland en Midden-Frankrijk. Vermoedelijk zijn de vogels ooit tijdens hun trek vanuit Afrika verdwaald, of werden hun broedgebieden ongeschikt, waarna ze per toeval rondom Groningen terechtkwamen. Kennelijk is dit gebied geschikt voor ze, want sinds 2012 broeden ze hier met succes.

Witwangsterns broeden graag in de buurt van kokmeeuwen. Deze meeuwen zijn namelijk erg bedreven in het verjagen van roofdieren. Normaal profiteren ze daarvan, maar dit kan ze nu de kop kosten.

Vogelgriep

Dit jaar worden namelijk veel kokmeeuwen met vogelgriep gemeld. Er zijn nog geen besmette witwangsterns gezien. Gebeurt dit wel, dan kan dit het einde van deze populatie betekenen. Toch is Bert Dijkstra voorzichtig optimistisch. Ze broeden namelijk minder dicht op elkaar dan bijvoorbeeld grote sterns, waardoor het virus zich mogelijk minder goed verspreid. Bert Dijkstra: "We moeten nu gewoon kijken wat er gebeurt, meer kunnen we niet doen."

foto: Gert Elbertsen

Bert Dijkstra van Het Groninger Landschap© Gert Elbertsen

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie