Binnenland
NTRPowNed

Opvallend veel dode vogels, 'vogelgriepseizoen moet nog beginnen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opvallend veel dode vogels, 'vogelgriepseizoen moet nog beginnen'

De afgelopen weken zijn er op meerdere locaties in Nederland wilde vogels getroffen door de vogelgriep. "We zien het elk jaar alleen maar erger worden", vertelt Gerrit de Boom van dierenambulance Vianen bij 5 Dagen (NTR/Powned).

Twee jaar geleden veranderde iets, zegt hij. "Dat was het moment waarop de alarmbellen gingen rinkelen. We zagen ineens dat het virus het héle jaar door in Nederland bleef rondzwerven, en van de ene op de andere diersoort oversloeg. Normaal was er een aantal weken of maanden per jaar vogelgriep."

Vorig jaar heeft de dierenambulance in Vianen 3.400 vogelgriepslachtoffers opgeraapt. En dit jaar? De Boom houdt zijn hart vast. "De teller voor dit jaar staat nu bijna op 400. En het echte seizoen gaat nu beginnen. Het is iets wat niet meer weg te denken is in Nederland."

Dierenambulance krijgt geen extra geld

Wat de Dierenambulance Vianen zorgen baart, is dat een landelijk beleid ontbreekt. Want hoe vervoer je dieren met vogelgriep? Hoe ontsmet je de auto’s? "Protocollen hebben we zelf moeten schrijven."

Wat De Boom niet kan begrijpen, is dat de dierenambulance geen extra subsidie van de overheid krijgt voor het bestrijden van vogelgriep. "Aan de ene kant zegt de regering: jullie mogen het ruimen. En aan de andere kant zeggen ze: betaal het lekker zelf!"

De kosten mocht de dierenambulance vorig jaar dus zelf dragen. "Daar waren we best een beetje boos over. Wij hebben bijna 32.000 euro aan extra kosten gehad door de vogelgriep", vertelt De Boom in de bus van NPO Radio 1.

'Tijd voor landelijke campagne'

Ook op gebied van voorlichting moet er nog landelijk veel gebeuren, vindt de Dierenambulance Vianen. "Ik hoop dat er vanuit de overheid een landelijke campagne komt om mensen voorlichting te geven over de gevaren van vogelgriep", vertelt De Boom. Het valt hem bijvoorbeeld op dat jonge kinderen vaak de neiging hebben om de dode vogels op te pakken. "Mensen moeten worden doorgedrongen van het feit, dat ze de dode dieren niet moeten aanraken."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie