Binnenland
NTRPowNed

Vijf opvallende dingen over vogelgriep

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vijf opvallende dingen over vogelgriep

De vogelgriep lijkt voorlopig niet meer weg te gaan. In 5 Dagen (NTR/Powned) vertellen natuurliefhebbers, boswachters, pluimveehouders en medewerkers van de dierenambulance wat zij meemaken. Dit zijn de vijf opvallendste verhalen vanuit de bus van NPO Radio 1.

Wat de gasten vooral opvalt: het aantal dode vogels neemt toe en er is nog geen landelijk beleid voor het opruimen van dode vogels.

Emotioneel moment voor de boer

In 2003 brak de vogelgriep uit in Nederland, met Barneveld als brandhaard. Pluimveehouder Wijnand van de Mheen vond verschillende dode kippen in zijn stal. Dat moment van bellen, dat is een vrij emotioneel moment, vertelt hij vanuit de bus in Terschuur. "Je weet dat als je het gaat melden – zeker in die periode – dat er sowieso wordt geruimd. Al is het geen vogelgriep, ze nemen het zekere voor het onzekere."

Boswachter met vaten vol vogels

Boswachters zien steeds meer dode vogels op de grond liggen. "Waar moeten we naartoe met deze beesten?", aldus Bart Zwiers van Natuurmonumenten. "Ineens zit ik met 700 dode kokmeeuwen. Dan bel je de overheid, maar die weet het eigenlijk niet."

Na bijna 2 weken worden de vaten pas opgehaald bij hem in de Onlanden, onder de stad Groningen. "Die vaten stonden achter in de werkschuur. Daar stonden ze te dampen en te rotten."

'Waar blijft het geld?'

Vorig jaar heeft de dierenambulance in Vianen 3.400 vogelgriepslachtoffers opgeraapt. Medewerker Gerrit de Boom maakt zich zorgen om de toename. "De teller staat nu bijna op 400, en het echte seizoen gaat nu beginnen. Het is iets wat niet meer weg te denken is in Nederland."

"Waar blijft de hulp vanuit de overheid?", vraagt hij zich af. De dierenambulance mocht vorig jaar zelf opdraaien voor de 32.000 euro aan extra kosten. "Daar waren we best een beetje boos over", vertelt De Boom in de bus van NPO Radio 1.

Dieren vaccineren tegen vogelgriep

Kunnen we van het virus afkomen? Volgens Sjaak de Wit, hoogleraar Integrale Pluimveegezondheidszorg bij Royal GD, is dat niet gemakkelijk. "We moeten allemaal accepteren dat de wereld verandert en dat vaccinatie er gewoon bij hoort."

"Als je realistisch kijkt: het zit nu in veel wilde vogels, op vijf continenten, in meer dan 400 vogelsoorten. De kans dat dit zeer succesvolle virus nu gaat verdwijnen uit de hele natuur en de wereld, dat lijkt mij… Nee, het blijft."

Bij de Reeuwijkse plassen zijn steeds meer dode vogels te zien. Natuurbeheerders Wilco en Heidi stappen iedere dag in hun boot om zieke vogels te ruimen. "Ik word daar elke keer emotioneel van", zegt Heidi in de bus van NPO Radio 1.

"De eerste keer denk je: jeetje, er ligt een dode vogel. Maar na tien keer denk je: dit gaat niet goed. Inmiddels staat de teller op ruim 2.500. Helemaal als je de verweesde kuikens ziet die schreeuwen naar hun moeder, maar je kunt niks..."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie