Binnenland

Aanblijven Angela Merkel als bondskanselier: 'Absoluut onverwachts'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanblijven Angela Merkel als bondskanselier: 'Absoluut onverwachts'

Angela Merkel stopt als partijvoorzitter van de CDU, maar wil wel tot tot 2021 aanblijven als bondskanselier. "Dat is absoluut onverwachts", zegt voormalig Duitsland-correspondent Margriet Brandsma in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

Gisteren maakte bondskanselier Merkel bekend zich in december niet herkiesbaar te stellen als partijvoorzitter van de CDU. Na de landelijke verkiezingen in 2021 stopt ze ook als bondskanselier en parlementslid. Haar vertrek volgt na de flinke nederlaag bij de deelstaatverkiezingen in Hessen en Beieren. Naar eigen zeggen nam Merkel het besluit afgelopen zomer.

Quote

Als je bondskanselier bent, moet je ook voorzitter zijn van je eigen partij heeft Merkel altijd gezegd

Onverwachte stap

Een onverwachte stap, vindt Margriet Brandsma, die in 2012 al een boek schreef over 'Het mirakel Merkel'. "Als je bondskanselier bent, moet je ook voorzitter zijn van je eigen partij heeft Merkel altijd gezegd." Haar voorganger Gerhard Schröder koos dezelfde weg en ging ook enkel door als kanselier. Een fatale fout, in de ogen van Merkel. "Ze voorspelde dat dit het einde van zijn kanselierschap zou betekenen. Daar kreeg ze gelijk in. Hoe kan je nou baas van het land zijn als je niet de baas van je partij bent?, zei ze toen tegen Schröder."

Opvolger

De afgelopen weken kreeg Merkel van de Duitse pers veel kritiek te verduren. Haar besluit leidt nu juist tot waardering voor haar lef, ziet Brandsma. Wel zijn er vraagtekens, omdat het de vraag is wie haar opvolgt. "Het wordt ongelofelijk belangrijk wie partijvoorzitter van de CDU wordt", zegt de voormalig Duitsland-correspondent. Voor een conservatieve politicus moet ze vrezen, verwacht Brandsma. "Dan wordt het haar de komende jaren heel lastig gemaakt, want Merkel wordt zelf gezien als een nogal progressieve christendemocraat."

Ster advertentie
Ster advertentie