Binnenland
BNNVARA

Kappen van bosranden loont

foto: Merlijn Schneidersfoto: Merlijn Schneiders
  1. Nieuwschevron right
  2. Kappen van bosranden loont

Het ziet er in de eerste instantie uit als een vreselijk slagveld, een kale brede strook aan de rand van het bos waar een groot aantal bomen omgekapt zijn. In het Noordhollands Duinreservaat begon beheerder PWN, Puur Water en Natuur, tussen Egmond en Wijk aan Zee enige jaren geleden met het weghalen van bomen en hoge struiken die op dichter dan een meter van de paden groeiden. Meteen volgden er telefoontjes van bezoekers en ook nu nog laten de bezoekers zich horen als er gekapt is, vertelt ecoloog Dick Groenendijk in Vroege Vogels.

Kappen van bosranden loont

Maar een paar jaar na het kappen, verstomt de kritiek langzaam bij het zien van open, zonnige bosranden met struiken vol insecten. Bij de eerste zonnestraal vult de lucht zich met het geluid van hommels, wilde bijen en zweefvliegen. Dat was wel anders toen de daken van bomen nog elke zonnestraal tegenhielden. Toen was het er doodstil.

Insecten tellen

Voor ecoloog Dick Groenendijk van PWN levert het kappen fantastische resultaten op. Dat werd onlangs bevestigd door de Insectenwerkgroep Kennemerland. Zij telden vier jaar lang insecten op drie locaties, één waar binnenkort bomen worden gekapt, één waar net gekapt is en één waar de zonnige zoom tot grote bloei is gekomen. Onlangs maakten ze hun eindrapportage op en kwamen met prachtige resultaten: dagvlinders zijn toegenomen met bijna 200 procent, hommels zelfs tot boven de 1001 procent en de gemiddelde toename van insecten ligt op 112 procent.

Vogels

Naast het feit dat de biodiversiteit enorm is gestegen in het gebied, zorgen de insecten ook voor een toename van vogels in de bosranden. Want voor de vogels is het natuurlijk ideaal om het voedsel voor de jongen vlak naast het nest te kunnen vangen. Er werd zelfs een top drie van vogels samengesteld van vogels die vaker worden waargenomen in de zonnige zomen. Op 1 staat de gekraagde roodstaart, op 2 de boompieper en op nummer 3 de grauwe vliegenvanger. Prachtige vogels die elke boswachter wel in z’n gebied wil hebben!

Gekraagde roodstaart, foto: Jan Maijen

Uitje

Wie de zonnige zomen zoals het project heet, zelf wil bewonderen: tussen Bakkum en Egmond bij de ingang Noorderstraat staan de bosranden er nu prachtig bij: vol met oranjetipjes, bloeiende seringen en hommels.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie