Binnenland

Bomen planten tegen parkeerplaats: Tilburgse guerilla bosbouwers tegen kap

BNNVARA
foto: Rob Buiter/Vroege Vogelsfoto: Rob Buiter/Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Bomen planten tegen parkeerplaats: Tilburgse guerilla bosbouwers tegen kap

Bomen zijn emotie. Er gaat dan ook geen week voorbij, of de redactie van Vroege Vogels krijgt post over bomen die gekapt worden ten behoeve van bebouwing, verkeer of recreatie. Daarnaast kunnen bomen ook een prima protestmiddel zijn, vindt de Tilburgse stadsimker Marcel Horck. Samen met een leger vrijwillige 'guerilla bosbouwers' plantte hij bomen en struiken tegen een parkeerplaats en tegen distributiecentra.

Villa Vredelust aan de Bredaseweg in Tilburg ligt er al lange tijd verwaarloosd bij. Maar de huidige eigenaar lijkt nu toch echt van plan om er een theehuis van te maken. In de aanloop daar naartoe heeft hij alvast enkele tientallen oude bomen rond het gebouw omgehaald.

"Dat waren stuk voor stuk prachtige bomen van meer dan honderd jaar oud", zegt stadsimker Marcel Horck. "Er bleek geen vergunning voor de kap te zijn verleend, maar als je dan gaat vragen hoe dat zit, dan wordt je van het kastje naar de muur gestuurd."

Prikkelig statement

Omdat er nu ook plannen zijn om een parkeerplaats aan te leggen, besloot Horck – zoals hij het zelf zegt – een 'prikkelig statement' te maken. Horck: "Ik heb bij het tuincentrum honderd stekelstruikjes gehaald. Daarmee hebben we een haag langs de oude weg gemaakt, in de hoop dat dit de gemeente wakker schudt. Je kunt niet zomaar oude bomen kappen om nóg meer recreatie mogelijk te maken."

Quote

Je kunt niet zomaar oude bomen kappen om nóg meer recreatie mogelijk te maken

Marcel Horck

Wilgen tegen de verdozing

Elders in Tilburg is de gemeente van plan om een groot stuk landbouwgrond te onteigenen, om daar het industrieterrein Wijkevoort met distributiecentra aan te leggen. Bewoonster Marjolein de Graaff is daar niet gerust op.

De Graaff: "De gemeente is van plan het riviertje de Leij gewoon om te leggen, om het bedrijventerrein mogelijk te maken. Maar dat is wel een ecologische verbindingszone! Om een symbolische grens aan te geven, planten we nu 8 cm dikke wilgentakken in de oever van de Leij: tot hier en niet verder!"

Symbolische grens. Foto: Rob Buiter

Symbolische actie

Imker Horck realiseert zich dat hij met prikkelstruiken en wilgentakken geen graafmachines zal tegenhouden: "Maar wat kun je verder doen? Samen met de vrijwilligers die ons helpen, willen we op deze manier op zijn minst iets doen om de gemeente Tilburg te laten weten dat er een grens is."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie