Binnenland
BNNVARA

Niet maaien in mei: zo kun je bloemen en insecten een handje helpen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet maaien in mei: zo kun je bloemen en insecten een handje helpen

Niet maaien in mei: België doet het en Nederland zou dat goede voorbeeld moeten volgen. "Hoe minder je doet, hoe beter het is voor de natuur", zegt Louise Vet in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

In mei moet je van het gras afblijven. Althans, dat willen ze in Groot Brittannië en België met de Maai Mei Niet Maand. Juist deze maand, wanneer het gras een groeispurt heeft, is het goed om het te laten staan en zo de bloemetjes en bijtjes een handje te helpen. "Een heel goed plan", vindt voorzitter van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel Louise Vet.

Het is belangrijk dat de kruiden en ook het gras tot bloemen komt zodat het een walhalla voor insecten wordt. "Dus dat je meer insecten krijgt, en ook meer vogels krijgt daardoor", legt Vet uit.

Aangeharkt land

"In Nederland zijn we zo'n vreselijk aangeharkt landje. Alles moet kort en dat werkt niet voor de natuur. Dus ik wil echt een oproep doen, dat doen we natuurlijk ook vanuit het Deltaplan: je hebt een tuin met gras, maai er misschien een looppad in, maar laat de rest lekker groen worden. Datzelfde wil ik zeggen tegen de grote partijen in Nederland, want het grondgebruik kan veel beter."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Paardenbloemen in de tuin

Daarmee doelt Vet onder andere op bedrijventerreinen, wegbermen en dijken, waar het gras ook tot grote hoogtes kan komen in de komende weken. "Ieder plantje is goed", zegt Vet. "Vooral de inheemse termen die hier thuishoren en die iedereen nu uit z'n tuin loopt te trekken." Een paardenbloem bijvoorbeeld, die geeft veel nectar voor insecten. En met goed beheer, zegt Vet, kan een deel van die biodiversiteit worden hersteld.

Voor tips voor een insectenhemel in de tuin, kijk dan hier.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie