Binnenland
NOS

Chinese leider trekt paramilitaire politiemacht naar zich toe

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chinese leider trekt paramilitaire politiemacht naar zich toe

De Chinese leider Xi Jinping trekt het bevel naar zich toe over de zogenoemde Gewapende Volkspolitie. Dat is een paramilitaire politiemacht van zo'n 1,5 miljoen manschappen, die onder meer regelmatig wordt ingezet om protesten neer te slaan.

De Gewapende Volkspolitie valt per 1 januari onder de Centrale Militaire Commissie, waarvan Xi de voorzitter is. Die commissie stuurt ook het Volksbevrijdingsleger aan, de grootste strijdmacht ter wereld. Eerder had Xi al een officier van dat leger tot commandant benoemd van de paramilitaire politiemacht.

Correspondent Marieke de Vries over de macht van Xi Jinping

Er wordt geen officiële reden gegeven voor het besluit om de bevoegdheden te verleggen. Het Volksdagblad, de spreekbuis van de Communistische Partij, spreekt van de noodzaak van "een sterk leger". Maar het komt erop neer dat Xi Jinping, die ook al opperbevelhebber van het leger is, stelselmatig zijn machtspositie binnen de strijdkrachten versterkt.

Hij heeft sinds hij vijf jaar geleden aan het roer kwam al ingrijpende reorganisaties binnen het leger doorgevoerd, die erop waren gericht om de sterk verouderde structuur te moderniseren. Ook heeft hij veel geïnvesteerd in geavanceerde wapens.

Ster advertentie
Ster advertentie