Binnenland
KRO-NCRV

'2021 moet hét jaar worden voor de elektrische auto'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. '2021 moet hét jaar worden voor de elektrische auto'

De verkoop van nieuwe auto's is op het laagste niveau in vijftig jaar en tweedehandsauto's vinden juist gretig aftrek. Beide te verklaren door de coronacrisis. Maar hoe staat het met de elektrische auto? Verslaggever van Spraakmakers Roy Heerkens dook deze week in de autobranche.

Vorig jaar werden zo'n 350.000 nieuwe auto's verkocht. Dat zijn er ruim 90.000 minder dan in 2019. Een daling van twintig procent. Marco van Veldhuizen weet er alles van. Hij verkoopt auto's in Tilburg en dan ook nog eens van merken die het niet zo goed doen: Mitsubishi en Suzuki. "Het is niet leuk om te merken dat die merken het niet goed doen. Ook heeft Mitsubishi het besluit genomen de Europese markt te verlaten. Het echte werk is er wel even uit."

Verkooprecord elektrische auto

Van alle die auto's die wél werden verkocht, vormden elektrische auto's bijna een vijfde van de totale markt. Een record. Autoverkoper Marco zag daarin een kans en is niet bij de pakken neer gaan zitten. Samen met collega's haalt hij een spiksplinternieuwe elektrische auto naar Nederland van het merk Seres; ontworpen in Silicon Valley, gemaakt in China.

Luister naar het eerste deel van de reportage:

Verhalen van Spraakmakers: Autobranche in coronatijd - deel 1

Uiteindelijk moet een elektrische auto voor iedere consument toegankelijk worden. Nu zijn ze voor velen nog te duur. De elektrische auto wordt in Nederland nog altijd flink gesubsidieerd. Het subsidiepotje voor 2021 was al binnen één dag leeg.

"2021 moet hét jaar worden voor de elektrische auto. Voor de zakelijke markt zal dat wel lukken", vertelt BOVAG-voorzitter Han ten Broeke. "Maar particulieren kunnen het nog niet aanschaffen. Het verschil in aankoopprijs is gewoonweg nog te groot. Bij een Peugeot betaal je bijvoorbeeld 10 duizend euro extra voor hetzelfde model auto, maar dan elektrisch aangestuurd."

Er ligt tot en met 2025 nog een flinke soms geld op de plank om de elektrische auto op weg te helpen. Maar moet dat geld niet nu al besteed worden?

Luister naar het vervolg van de reportage:

Verhalen van Spraakmakers: Autobranche in coronatijd - deel 4

Andere afleveringen van deze reportageserie zijn hier te beluisteren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie