Binnenland
NOS

Podcast De Dag: CRISPR-Cas geknipt en ontrafeld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: CRISPR-Cas geknipt en ontrafeld

CRISPR-Cas is een methode waarmee DNA veranderd kan worden, met ongekende precisie. Het heeft de wetenschap flink op zijn kop gezet. De mogelijkheden lijken enorm: van het bestrijden in de toekomst van allerlei ziektes tot het creëren van varkens zo klein als een chihuahua.

#1278 - CRISPR-cas geknipt en ontrafeld - De Dag

De landbouw wil ook graag gebruik maken van de CRISPR-Cas-techniek. Bijvoorbeeld voor het veredelen van planten en zaden. In juni komt de Europese Commissie met een voorstel of ze de regels voor deze techniek zullen versoepelen. En deze week was er een hoorzitting met deskundigen over CRISPR-Cas in de Tweede Kamer.

Eén van die deskundigen is Michelle Habets van het Rathenau Instituut. Ze houdt zich bezig met maatschappelijke vraagstukken op het gebied van opkomende biotechnologieën. Ze vertelt in de podcast dat Nederlanders niet onwelwillend staan tegenover de techniek. En ze plaatst kanttekeningen bij het gebruik ervan in de landbouw.

Niels Louwaars is voorzitter van Plantum, de branche-organisatie van veredelingsbedrijven, die nieuwe groente- en bloemenrassen ontwikkelen. Volgens hem kan het proces van plantenveredeling met CRISPR-Cas een stuk sneller. En het kan goed gebruikt worden om planten weerbaarder te maken tegen schimmels en virusziektes. Zodat telers minder chemicaliën en gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken.

Podcast De Dag

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz of Marco Geijtenbeek je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie