Binnenland
KRO-NCRV

'Door FC Emmen is er voor het eerst iets leuks over Emmen te vertellen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Door FC Emmen is er voor het eerst iets leuks over Emmen te vertellen'

Schrijver Peter Middendorp mag dan al jaren weg zijn uit Drenthe, de liefde voor zijn geboorteprovincie blijft. En dan vooral voor FC Emmen, de voetbalclub die dit seizoen voor het eerst in de eredivisie speelt. "Daardoor is voor het eerst echt iets leuks over Emmen te vertellen."

Video niet beschikbaar

Ondanks dat de 47-jarige Peter Middendorp inmiddels jaren in Groningen woont, volgt hij het wel en wee van FC Emmen op de voet. In de Volkskrant verschijnen artikelen van zijn hand over de gepromoveerde voetbalclub. En daardoor loopt hij tot zijn grote genoegen weer geregeld rond in zijn geboorteplaats. "Als je een beetje met een accent praat, ben je meteen goed volk en hoor je erbij."

Quote

Drentenaren komen meestal in beeld als ze een overall en klompen dragen

Schrijver en Emmen-supporter Peter Middendorp

Dat de Emmense voetbalclub dit seizoen zijn debuut maakt in de eredivisie doet de stad met ruim honderdduizend inwoners veel goeds, meent Middendorp. "Er valt iets positiefs over ons te vertellen", legt Middendorp uit. "Mensen vinden FC Emmen een sympathieke club, leuke lui. Zo zijn de meeste Drentenaren, maar ze komen meestal in beeld als ze een overall en klompen dragen."

En zo geeft televisie wel vaker een vertekend beeld van de provincie, meent Middendorp. "Het beeld is overdreven." Zo kan de schrijver Drentenaren op televisie vaak niet eens verstaan. "Ze kiezen altijd onverstaanbare mensen uit."

'Nooit kampioen'

De club mag dan als sympathiek gezien worden, een gevaar voor Ajax, Feyenoord en PSV is de Emmense voetbalclub vooralsnog bij lange na niet. Met een zestiende plaats bungelt de debutant in de eredivisie na 25 gespeelde wedstrijden onderaan de lijst.

Als trouwe Emmen-supporter hoopt Middendorp dan ook dat de club in de eredivisie blijft. "De vraag is waarom je van een club houdt die nooit wint. Dat gebeurt heel veel. Overal ter wereld zijn er fans van voetbalclubs die nooit kampioen worden", zegt Middendorp. "Je zult nooit wat bereiken, maar waarom is die liefde dan toch zo sterk? Ik woon al heel lang in Groningen, maar het rood-wit van Emmen doet me nog steeds wat."

Spraakmaker en schrijver Peter Middendorp over Drenthe

Ster advertentie
Ster advertentie