Binnenland
KRO-NCRV

Hoogleraar: 'Er zitten veel te veel studenten op de universiteit'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar: 'Er zitten veel te veel studenten op de universiteit'

De druk op studenten is hoog en de jonge leergierigen ervaren veel stress, zeggen het RIVM en het Trimbos Instituut. Volgens zowel student als hoogleraar is het niet alleen de druk van een bindend studieadvies, maar is geld de zwaarste last. "Studenten hebben behoefte aan intellectuele druk, geen financiële", zegt hoogleraar Remco Breuker bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Studente Sara herkent zich in de woorden van Breuker. "Naast school hebben we ook nog de werkdruk van een bijbaan om de studie te bekostigen. Financiële druk, punten halen en dan ook nog je privéleven; het is gewoon niet haalbaar", zegt Sara, die studeert aan de Rotterdamse Hogeschool. "Ik ben gemotiveerd, maar ik vind het niet eerlijk als ik door deze druk mijn jaar niet haal. Er wordt gewoon heel veel van ons gevraagd."

'Iedereen wil naar universiteiten'

Ook is er volgens Breuker, hoogleraar aan de universiteit van Leiden, een verkeerde mentaliteit waarin studenten te graag naar de universiteit willen. "Iedereen wil maar naar universiteiten, maar die opleidingen zijn wetenschappelijker en dat maakt ze zeker niet beter", aldus Breuker. "Er zitten veel te veel studenten op de universiteit, zeker twee derde te veel. Dat hebben we niet nodig in de samenleving."

Breuker snapt wel waarom studenten zich met grote aantallen naar de universiteit komen. Volgens de hoogleraar is een universiteitsdiploma op veel werkplekken nodig om binnen te komen. Dit terwijl HBO en MBO genoeg zouden moeten zijn.

Klemtoon op HBO en MBO

"We moeten als samenleving de klemtoon leggen op het feit dat MBO’ers en HBO’ers er toe doen", bepleit Jetta Klijnsma, Commissaris van de Koning in Drenthe. "En dat er dan minder academici zijn is ook niet erg. Al die technici die voor ons aan het bouwen zijn, houden Nederland drijvende."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie