Binnenland
NOS

Opnieuw recordhoogte aantal studenten universiteit: 'Nederland moet maxima kunnen stellen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw recordhoogte aantal studenten universiteit: 'Nederland moet maxima kunnen stellen'

Het aantal studenten op universiteiten bereikt dit studiejaar opnieuw een recordhoogte. Ruim 340.000 studenten staan ingeschreven bij een Nederlandse universiteit. Dat is 4 procent meer dan vorig jaar. "Het is goed nieuws, maar ook geen goed nieuws", zegt voorzitter Pieter Duisenberg van Universiteiten van Nederland in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het is natuurlijk goed dat steeds meer jongeren de universiteiten weten te vinden. Die zijn ook hard nodig voor de maatschappij. Het is geen goed nieuws dat de druk op de universiteiten steeds verhoogt", aldus Duisenberg.

Internationalisering

"Het aantal studenten is de afgelopen twintig jaar verdubbeld. De oorzaak is een combinatie van factoren. De twee grootste: de doorstroom uit het HBO en het aantal internationale studenten", verklaart Duisenberg.

"De groei de eerste jaren was met name vanuit Nederland, maar de laatste jaren neemt de internationalisering enorm toe. Dat is overigens wereldwijd een trend. Er is grote vraag naar hoger onderwijs, dat betekent dat de druk op de universiteiten steeds groter wordt. De collegezalen zitten voller, ze hebben minder begeleiding, er is meer vraag naar kamers, de werkdruk op de docenten neemt toe."

Maxima

"We vragen ook al jaren aan de politiek om die aantallen van met name internationale studenten van buiten Europa beter te kunnen sturen. Die mogelijkheden hebben we niet, omdat Nederland geen maxima kan stellen zoals andere landen. Iedere student die zich aanmeldt, moeten we ook aannemen. Daar zouden we verandering in willen brengen."

Duisenberg: "Onze studenten zijn nog steeds heel tevreden, blijkt uit alle cijfers. Ze komen ook geweldig in de arbeidsmarkt. Maar we hopen dat de politiek hard aan de slag gaat met onze voorstellen."

r1jn uni's

Ster advertentie
Ster advertentie