Wetenschap & Techniek
EO

Nederlanders rekenen steeds slechter, dus studies kiezen vaker buitenlandse studenten

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders rekenen steeds slechter, dus studies kiezen vaker buitenlandse studenten

Het rekenniveau van de Nederlandse jongeren wordt steeds slechter, blijkt uit recente onderzoeken. Daarin is te zien dat de cijfers hoger zijn, maar dat de toetsvragen relatief gezien makkelijker zijn en ook minder stof wordt getoetst. En dat is zorgelijk, vindt Christa Hooijer van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging.

Zijn de wiskunde- en natuurkunde examens te makkelijk geworden?

Hooijer: "De eindexamencijfers zijn omhoog gegaan, maar internationaal gemeten weten de Nederlandse 15-jarigen steeds minder. De onderzoekers vonden dat bijzonder en zagen dat de inhoud van de examens steeds makkelijker werd. In algemene zin lijkt het wat losser materiaal. Daardoor wordt het meer een verzameling van trucjes dan een samenhangende visie over hoe je naar de wereld kijkt."

Buitenlandse studenten

In de praktijk betekent het dat jongeren langer over hun vervolgstudies doen, maar ook dat er vaker voor buitenlandse studenten wordt gekozen als er een beperkt aantal plekken is, vertelt Joris Melkert. Hij is universitair docent lucht- en ruimtevaarttechnologie aan de Technische Universiteit in Delft. De studie, waarin wiskunde een belangrijke rol speelt, werkt met een numerus fixus: er wordt een beperkt aantal eerstejaars toegelaten.

Melkert: "Voor de selectie met een toets wiskunde en natuurkunde kunnen we van tevoren selecteren op studenten. En we zien dat het niveau van de Nederlandse studenten al jaren aan het dalen is, en het niet-Nederlandse niveau stijgt. Over de gehele linie zijn de Nederlanders gewoon minder vaardig. Uiteindelijk repareren we dat wel, maar we zien dat de studenten vaker zakken voor tentamens en daardoor langer over hun studie doen. En dat is jammer, want de arbeidsmarkt staat te springen om nieuwe ingenieurs."

In de praktijk betekent het voor Melkert dat zijn opleiding steeds vaker niet-Nederlandse studenten toelaat, omdat zij hoger scoren op de toelatingstoetsen.

Minder tijd naar wiskunde

De reden dat Nederlandse jongeren steeds minder goed rekenen, heeft te maken met het curriculum, vertelt Ebrina Smallegange, docent wiskunde: "De overheid heeft een tijd terug besloten dat het VWO meer vakken moet aanbieden. Dat betekent dat er minder tijd naar wiskunde gaat, en er daardoor minder ruimte is voor diepgang."

Maar bij verschillende opleidingen blijft de lat hoog. Zo ook bij de studie lucht- en ruimtevaarttechnologie. En dat is ook nodig, vertelt Melkert. "Wij kunnen niet zakken in kwaliteit. Als je in een vliegtuig stapt om op vakantie te gaan, moet je er nu eenmaal op kunnen vertrouwen dat het veilig is. De sommetjes moeten kloppen."

Verschillende partijen pleiten daarom voor het moeilijker maken van de toetsen. Maar dat is niet zo eenvoudig te implementeren, vertelt Smallegange. "Wij vinden dat de toets een weerspiegeling moet zijn van de lessen. Als we niet de extra tijd krijgen om het vak te verdiepen, kunnen we ook niet moeilijker gaan toetsen."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie