Binnenland
NOSNTR

Universiteiten worstelen met groei internationale studenten

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Universiteiten worstelen met groei internationale studenten

Het aantal internationale studenten in Nederland groeit enorm, sommige universiteiten kunnen het niet aan. Bij sommige opleidingen piept en kraakt het onderwijs door de enorme groeispurt. Minister Dijkgraaf heeft universiteiten gevraagd om te stoppen met werven van buitenlandse studenten, maar niet alle universiteiten willen dat. De Tweede Kamer debatteert nu over hoe het verder moet.

Universiteiten worstelen met groei internationale studenten

“Waar we vooral opletten, is wat er allemaal bij wordt gehaald. Dit debat gaat over de werving van studenten, maar eigenlijk vermoeden we dat het om veel meer gaat dan de werving”, vertelt Terri van der Velden, voorzitter, van het Interstedelijk Studentenoverleg, in Nieuws en Co.

Internationaal

"De cijfers die het goed belichten, zijn de cijfers van het CBS. Die zeggen: in 2006 waren er 30.000 internationale studenten in het hoger onderwijs. Dat gaat nu om 115.000 studenten. Dat is bijna een verdriedubbeling van de internationale studenten De capaciteit van universiteiten om deze internationale studenten op te vangen is niet meegegroeid", zegt Van der Velden.

Maar het is niet op elke universiteit een probleem. Zo hebben universiteiten in de randstad er veel meer last van dan universiteiten die zich in kleinere steden bevinden. "De randstad heeft echt moeite met de toestroom, terwijl de universiteit Twente kijkt er heel anders naar."

Verrijking

Universiteiten als de Twente universiteit vinden het een meerwaarde als Nederlandse studenten samen met internationale studenten een opleiding kunnen volgen. Het zou meerdere perspectieven kunnen bieden. Dat beaamt Van der Velden ook. "Het is zo’n verrijking om met internationale studenten een studie te volgen, tegelijkertijd moet de capaciteit er wel zijn. De onderwijskwaliteit moet wel hoog gehouden kunnen worden." Volgens Van der Velden is dit niet het geval voor veel universiteiten in de randstad. "Je ziet daar dat de kwaliteit niet meer hoog gehouden kan worden, omdat er te veel internationale studenten zijn. Het is een verrijking, maar de capaciteit moet er wel zijn."

Economische prikkel

Europese studenten betalen hetzelfde collegegeld als Nederlandse studenten. Studenten van buiten de EU betalen wel meer. "Zij leveren dus ook meer op voor de instellingen." Het zou ook een reden kunnen zijn om te blijven werven in het buitenland. "Als je de begrotingen gaat bekijken, zie je dat er een hele grote hap genomen gaat worden als die internationale studenten er niet meer zouden zijn."

Woningnood

Een woningzoekende Nederlander stuit al tegen veel problemen op, internationale studenten worstelen er ook mee. In de zomer van 2022 riepen een aantal universiteiten internationale studenten op om niet te komen, als ze al geen woning of kamer hadden. "Dat kwam redelijk laat, want daarvoor wisten we ook wel dat er geen plaats zou zijn en wij zien dat ook wel als randvoorwaarde. Die voorlichting is niet op orde."

Volgens Van der Velden moeten universiteiten eerlijk zijn over de woningmarkt in Nederland. "Je kunt niet voordoen dat het allemaal hier koek en ei is en dat we hier geen woningnood is. Wat ons betreft begint dat bij de informatievoorziening." Studenten uit het buitenland worden op dit moment nog te vaak verrast bij aankomst in Nederland. "Als ze hun trein- of vliegticket hebben geboekt, zeggen universiteiten: oké, er is eigenlijk geen plek voor jullie. Blijf thuis als je geen kamer hebt."

Debat

Het debat over het werven van deze studenten is nu gaande. "Ik hoop dat de balans wordt opgezocht. We waarderen de internationale studenten die naar Nederland komen en ze kunnen een verrijking zijn. Maar nu moeten er beslissingen worden gemaakt, het moet beheersbaar worden. Het belangrijkste voor ons is dat de regionale verschillen erkend worden. Dus de situatie in zeeland is niet hetzelfde als de randstad."

NC iso

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie