Naar homepage
Binnenland

Nederlanders zijn tevreden, maar de echte klap moet nog komen
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders zijn tevreden, maar de echte klap moet nog komen

Het is dan wel crisis, Nederlanders geven hun leven gemiddeld een 7,9. Uit het SCP-rapport De sociale staat van Nederland blijkt dat de pandemie vooralsnog weinig invloed heeft op de tevredenheid van mensen over hun eigen leven. "Het gevoel is: de klap kan nog komen. Voor nu maken we ons vooral druk om anderen", vertelt Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

"Veel mensen geven aan dat ze wel zorgen hebben over anderen, zoals kwetsbaren en ouderen. En mensen zijn bang om hun baan te verliezen", vertelt Kim Putters. "Het leven nu – ondanks alle beperkingen – vindt nog met veel tevredenheid plaats en we redden ons over het algemeen nog wel." Volgens het SCP is de tevredenheid te verklaren omdat momenteel nog maar een beperkt aantal Nederlanders direct financieel geraakt wordt.

Putters legt uit dat de uitkomst niet betekent dat iedereen zijn of haar leven met een acht of negen waardeert. "Er zitten ook zessen tussen. En we constateerden eerder al dat de verschillen groter worden. De groep van tevreden mensen neemt toe, maar ook de groep mensen die problemen ervaart groeit."

Toekomstige effecten

Het SCP verwacht dat zorgen de komende maanden zullen toenemen als de werkloosheid toeneemt en overheidssteun afneemt. Dat zal ook invloed hebben op het welbevinden van mensen die onzeker zijn over hun baan en inkomen. Uit eerdere crises leerde het Planbureau dat de effecten op de kwaliteit van leven met enige vertraging optreden. "De verwachting is dat een deel van de sociale en economische gevolgen van de coronacrisis nog zichtbaar moet worden", aldus Putters.

Kwetsbare groepen

Het SCP uit in het rapport zorgen over een aantal kwetsbare groepen. Zo verdubbelde de groep eenzame 75-plussers. "Dat zit 'm niet in het aantal contacten maar in of die contacten ook van betekenis zijn", legt Putters uit. "Kun je je kinderen knuffelen, kleinkinderen zien? Het echte goede gesprek ontbreekt. Er zal nu al meer aandacht moeten komen voor de GGZ en ondersteuning van ouderen omdat de echte effecten daar nog volgen."

Putters waarschuwt voor nieuwe problemen die zich op al bestaande problemen stapelen. Omdat de pandemie niet alleen de economie raakt maar ook de gezondheid en sociale verhoudingen, is de kans daarop nog meer aanwezig. "We moeten ons realiseren dat Nederland nog steeds Nederland is. Ook vóór corona lagen er een aantal grote vraagstukken, we hadden een jaar vol met protesten: boeren, leraren en zorgpersoneel trokken naar het Malieveld – die problemen zijn niet verdwenen, corona is daar bovenop gekomen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie