Binnenland
BNNVARA

Een fietspad aanleggen langs gruttoland, ja of nee?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Een fietspad aanleggen langs gruttoland, ja of nee?

In en rond het Friese Goingarijp zijn de meningen verdeeld. Het recreatieschap Marrekrite wil, om de laatste schakel van een fietsrondje rond het Sneekermeer te voltooien, een stuk fietspad aanleggen langs een weidevogelgebied, waar o.a. grutto’s en kieviten broeden. Een goed idee, of is het niet wenselijk voor de al kwetsbare grutto-populatie? Vroege Vogels ging langs.

Video niet beschikbaar

Volgens het recreatieschap heeft een onderzoek van een ecologisch adviesbureau uitgewezen dat het pad langs het weidevogelgebied kan, mits het fietspad van 15 maart t/m 15 juni – in het broedseizoen dus – wordt afgesloten. Maar leden van de Werkgroep GruttoVooruit betwijfelen of dat wel gaat werken, en vinden dat je een gebied waar de hard achteruitgaande grutto broedt al bij voorbaat niet moet verstoren.

Botsing van belangen

"We hebben allerlei varianten bekeken, en uiteindelijk is deze als beste uit de bus gekomen", vertelt projectleider Haaye Hoekstra van de Marrekrite. Ook grondeigenaar Otto Agricola, die het beste wil voor 'zijn' weidevogels, is voorstander van het fietspad.

"Voordeel is dat er een extra sloot naast het fietspad komt met hoog water. Dus ik zeg: nóg beter voor de vogels. En predatoren als de vos kunnen dan minder makkelijk bij de nesten komen", legt Agricola uit. Maar grutto-onderzoeker Wouter Vansteelant van de Rijksuniversiteit Groningen, die pal naast het weidevogelgebied woont, vindt het een botsing van belangen, waarbij de natuur aan het kortste eind trekt.

Infrastructuur verstoort

"Uit grutto-onderzoek blijkt dat de verstoringsafstand eerder 200 meter is, dan de 50 of 100 meter waar nu over gesproken wordt. Als je kijkt waar nu de nesten liggen, gaat het fietspad het meest aantrekkelijke deel van het land minder aantrekkelijk maken", zegt Vansteelant. Maar is afsluiting van het fietspad tijdens het broedseizoen dan geen goeie optie?

De grutto-onderzoeker: "Zelfs dan zie je dat ongebruikte paden, dus de aanwezigheid van infrastructuur al genoeg is om het gebied minder aantrekkelijk te maken vanuit het perspectief van de weidevogels. Dit is het slechtst mogelijke tracé van alle voorstellen die er zijn geweest." Toch zet recreatieschap Marrekrite de vergunningaanvraag voor aanleg van het fietspad door. En gaat de Werkgroep GruttoVooruit bezwaar aantekenen tegen het verlenen van de vergunning.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie