Binnenland
BNNVARA

Is rijst uit de polder de landbouw van de toekomst?

foto: Jesper Buursinkfoto: Jesper Buursink
  1. Nieuwschevron right
  2. Is rijst uit de polder de landbouw van de toekomst?

Het traditionele veenweidegebied staat onder druk. Ten behoeve van de landbouw proberen we kunstmatig in de polders de waterstand laag te houden. Dit zorgt voor inklinking en bodemdaling waarbij ook grote hoeveelheden CO2 vrijkomen. De Universiteit van Leiden hebben de handen ineen geslagen met boeren en de burgercoöperatie Land van Ons om op zoek te gaan naar een duurzame, toekomstgerichte, rendabele landbouw. Vroege Vogels nam een kijkje.

Video niet beschikbaar

Het is moeilijk voor te stellen maar in de polder bij Oud Ade net boven Leiden hebben onderzoekers van Leiden en Wageningen eind mei zo'n 3.000 rijstplanten geplant. Ze willen testen of rijst een duurzame oplossing zou kunnen zijn voor de natte veenweidegebieden. Hierdoor zou namelijk in de toekomst het waterpeil verhoogd moeten worden maar kunnen we toch voedsel blijven produceren.

Cranberries, krabbescheer en nat hooi en graasland

Naast de rijst wordt er ook geëxperimenteerd met het kweken van cranberries, ook een soort die goed op natte veengrond groeit. Ook wordt het kweken van krabbescheer getest, een ingrediënt voor salades. Dat gebeurt in boerensloten en met nat hooiland waarbij het gemaaide gras te ‘drogen’ wordt gelegd op de weidegrond, of met nat grasland met lage dichtheden vee die goed met natte condities kunnen omgaan. De resultaten zien er nu al goed uit. Groeiende cranberries, schonere boerensloten met veel krabbescheer en meer insecten en waterleven.

Polderlab

Het Polderlab is een tienjarig project met als doel de biodiversiteit en landschappelijke kwaliteit van de veenweide te herstellen. De onderzoeken van de wetenschappers en studenten van de Universiteit Leiden moeten gaan helpen de bodemdaling te keren, de uitstoot van stikstof en CO2 te verminderen, biodiversiteit te verbeteren en een duurzaam alternatief te bieden voor het agrarisch beheer.

Ze kijken niet alleen naar wormen en insecten, maar ook naar planten, microbiële veranderingen en stikstof- en broeikasemissies. Bij de teelt van rijst wordt er bijvoorbeeld veel methaangas geproduceerd wat ook bijdraagt aan klimaatverandering. Dus dit moet goed gemonitord worden. Pas daarna zouden deze 'nieuwe' vormen van landbouw toegepast kunnen worden op grotere schaal en zouden dan een goed alternatief kunnen bieden.

foto: Krijn Trimbos

ellen van beesten in het water bij de sloot met krabbenscheer met studentes Martijne en Jara.© Foto: Krijn Trimbos

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie