Binnenland
BNNVARA

Schoolpleinen in Nederland moeten groener

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Schoolpleinen in Nederland moeten groener

Op woensdag 14 juni was het nationale buitenspeeldag. Op deze dag worden kinderen gestimuleerd om naar buiten te gaan en zo kunnen zij van de natuur genieten. Vroege Vogels ging op deze dag langs bij basisschool Kiemkade in Bergen op Zoom. Een school die er voor het gekozen om het schoolplein in te richten met 'diverse biotopen'. Tegels zijn eruit gehaald en vervangen voor groen.

Op het schoolplein van Kiemkade zijn onder andere een schoolvijver, paddenpoel, wildweide, houtsingel en zelfs een vlindertuin te vinden. De kinderen doen hier onderzoek en kunnen op deze manier meer in contact komen met de natuur. Vincent van der Veen zet zich namens IVN natuur educatie in voor de vergroening van schoolpleinen; "60% van de schoolpleinen in Nederland zijn een soort stenen woestijn. Elke school zou eigenlijk een natuurrijk schoolplein moeten hebben."

Buiten spelen en leren over de natuur

Leerkracht Ingrid merkt dat er steeds meer scholen zijn die natuurlijk spelen op de kaart zetten. "Naast het spelen in de natuur is voor ons ook het natuurlijk leren belangrijk, vandaar dat wij verschillende biotopen hebben." Volgens de leerlingenraad is het ook erg belangrijk dat kinderen lekker buiten kunnen spelen: "We vind het oneerlijk dat andere scholen alleen maar stenen hebben en wij in de natuur zitten."

In samenwerking met Kinderen voor Kinderen deden we de onderstaande oproep om tijdens het buitenspelen op zoek te gaan naar onze Nationale Bloem: het madeliefje.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie