Binnenland
NOS

Weinig bekend over sepsis en dat terwijl er heel veel mensen aan overlijden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weinig bekend over sepsis en dat terwijl er heel veel mensen aan overlijden

Eén op de vier patiënten die sepsis krijgen, overlijdt er aan. Toch is er nog maar vrij weinig over bekend én wordt de aandoening zelfs door zorgprofessionals nog wel eens over het hoofd gezien. Wat is het precies en hoe herken je het? Artsen vragen aandacht voor de aandoening en hopen dat het ministerie geld vrijmaakt. Eén van hen is Karin Kaasjager, hoogleraar acute interne geneeskunde. Ze vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Veel onbekend over sepsis, terwijl er duizenden mensen per jaar aan overlijden

"Sepsis is eigenlijk een hele heftige reactie van het lichaam op een infectie", zegt Kaasjager. "Waardoor je heel veel weefselschade hebt en organen kunnen falen."

Griepklachten

Vaak wordt gerefereerd naar bloedvergiftiging, maar volgens Kaasjager moeten we dat echt vergeten. We moeten het gewoon hebben over sepsis. Bij sepsis in de bloedsomloop veel minder en soms zelfs zo weinig dat het bijvoorbeeld kan leiden tot het afsterven van een teen. "Sepsis is ook niet leeftijdsgebonden, we kunnen het dan ook allemaal krijgen." Het komt niet alleen voor bij bacteriën, maar ook virussen, zoals covid.

De symptomen zijn erg klassiek en passen bijvoorbeeld ook bij een klassieke griep. Dat is dan juist ook het grote probleem, want haal de juiste patiënten er maar eens uit. Volgens Kaasjager is dat erg lastig. Dit is dus ook de reden dat er onderzoek nodig is zodat er meer bekend wordt over deze aandoening. Die zegt het zelf ook wel eens te hebben gemist in haar loopbaan.

Publiekscampagne

"Het kan ook heel snel gaan. Ze komen met griepklachten binnen en na een paar uur kan het al zo zijn dat ze zo ziek zijn dat ze naar de intensive care moeten of zelfs al overlijden", zegt Kaasjager. Dat we er nu nog steeds niks over weten is op zich opmerkelijk, want Hippocrates schreef er al over. Een goede methode zou Kaasjager vinden om te zorgen voor een database. Om daar in ieder geval de patiënten in te noteren waarvan al bekend is dat ze ook echt leiden aan sepsis. Zo kan je dan de patronen eruit halen. En dat is belangrijk want de ziekte zal in de toekomst alleen maar toenemen. Dit komt mede doordat er meer resistentie is tegen de huidige antibiotica, die wordt ingezet als het om een bacteriële infectie gaat.

Kaasjager is er zelf zo erg bij betrokken, omdat ze het eigenlijk bijna elke dag ziet. De ziekte kan ook blijvende gevolgen hebben. "Je bent natuurlijk heel blij als mensen het overleven, maar je ziet ook dat de kwaliteit van leven eigenlijk nooit meer het oude is." In 2019 werd er ook al aandacht voor gevraagd. Sindsdien is er wel meer bekend over sepsis, maar er moet wel echt meer aandacht voor zijn vindt Kaasjager. Die aangeeft dat er in het Verenigd Koninkrijk een publiekscampagne is geweest en dat er sindsdien ook bij huisartsen meer de vraag aan zichzelf stellen 'kan dit sepsis zijn', met als gevolg dat er een verlaging in sterfte is.

Sepsis

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie