Neurowetenschapper Fleur Zeldenrust moest titel onderzoek aanpassen door beleid Trump: 'Het is bizar'
- Nieuws
- Neurowetenschapper Fleur Zeldenrust moest titel onderzoek aanpassen door beleid Trump: 'Het is bizar'
De vrijheid van wetenschappers in Nederland staat onder druk, waarschuwt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) in een recent rapport. Onderzoekers ervaren steeds meer beperkingen in de keuze van onderzoeksonderwerpen en voelen zich minder vrij om zich uit te spreken. De oorzaak ligt aan de andere kant van de oceaan: het Amerikaanse beleid onder voormalig president Trump, dat stevig ingrijpt in de wetenschappelijke wereld. Neurowetenschapper Fleur Zeldenrust van de Radboud Universiteit heeft zelf de gevolgen hiervan ervaren.
Video niet beschikbaar
"Ik werk met een Amerikaanse collega en we begeleiden samen een promovendus. Het onderzoek gaat over hoe verschillende hersencellen eigenschappen hebben die invloed hebben op informatieverwerking", vertelt ze. "In ons artikel gebruikten we het woord 'celdiversiteit' in de titel. Toen kwam het nieuws dat de Amerikaanse National Institutes of Health (NIH) censuur toepast op bepaalde woorden. 'Diversity' stond op die lijst. Daarom hebben we de titel aangepast.
Zichtbaarheid onderzoek
Ondanks dat het om Amerikaanse wetgeving gaat, heeft het ook hier invloed, legt Zeldenrust uit. "Je publiceert om collega’s je onderzoek te laten lezen. Maar als een grote zoekmachine als PubMed – beheerd door NIH – je artikel niet toont vanwege zo’n woord, is het onderzoek eigenlijk onzichtbaar. Bovendien werkt mijn collega aan een Amerikaanse universiteit. Dat is een serieus probleem."
Zeldenrust noemt de regel bizar. "Het doet me denken aan 1984. Er wordt gewoon een woord geschrapt. Dat is heel raar." Op sociale media waren de reacties verdeeld: sommigen vinden het techt om 'woke-gedoe' te schrappen, anderen maken zich zorgen over de wetenschappelijke integriteit. "Maar het is vooral eng dat je zulke dingen moet aanpassen vanwege de regering in Amerika."
Autonomie
Zebenadrukt dat dit ook laat zien hoe afhankelijk Europese wetenschappers zijn van Amerikaanse platforms. "We delen onze data via de NIH, en Google Scholar - een Amerikaans techbedrijf. Eigenlijk zijn wij dus heel erg afhankelijk van Amerikaanse instanties en big techbedrijven voor het opslaan en delen van onze data en resultaten. Dat toont aan dat onze autonomie wordt aangetast. Daar moeten we in Nederland en Europa maar eens goed over nadenken.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.