Binnenland
KRO-NCRV

'Schrappen overdrachtsbelasting gaat starters op de woningmarkt juist niet helpen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Schrappen overdrachtsbelasting gaat starters op de woningmarkt juist niet helpen'

De afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters is een maatregel "voor de bühne" en zal een averechts effect hebben. Dat zegt Onno Hoes, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in Spraakmakers. De maatregel zou per januari 2021 moeten ingaan om het voor jongeren makkelijker te maken om een huis te kopen, zo lekte Haagse bronnen vrijdag uit kabinetsplannen voor Prinsjesdag.

Volgens Hoes zal het afschaffen van de belasting ervoor zorgen dat huizenprijzen van starterswoningen juist omhoog gaan, omdat bekend wordt dat starters meer te besteden hebben. "Dit is een te makkelijk idee met een averechts effect." Eerder waarschuwden ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) en een door de overheid ingehuurd adviesbureau al hiervoor.

Meer bouwen

De enige oplossing is volgens Hoes om veel meer te gaan bouwen. Hij vindt dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken meer de regie moet nemen op dat dossier. "En dan niet alleen bouwen voor starters. Kijk naar de woningmarkt als geheel en hoe je daar doorstroom kunt bevorderen."

Die doorstroming is volgens Hoes cruciaal. "Als wat oudere mensen met kleinere woningen doorstromen, komen die betaalbare woningen vrij voor starters." Betere doorstroming is ook bevorderlijk voor duurzaamheid, denkt Hoes. "De ervaring is namelijk dat mensen die een bestaande woning kopen, gaan verbouwen en het zo energieneutraal maken."

Met het bouwen van starterswoningen alleen is het probleem volgens Hoes niet opgelost. "Starters concurreren voor die woningen namelijk met mensen die helemaal geen starter zijn. Ook is lastig te definiëren wie precies starter is en waar je de grens trekt. Bij starters wordt vooral aan jonge mensen gedacht. Maar iemand van 50 of 65 die altijd gehuurd heeft en voor het eerst gaat kopen is in principe ook een starter."

Het zou volgens Hoes dan ook effectiever zijn om woningen uitsluitend voor een bepaalde doelgroep, de jongere starter, te bouwen. "Dan krijg je misschien de prop uit te markt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie